Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Να εγκαταλείψει η Τουρκία τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της  Κύπρου κάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά  τις επίσημε απειλές που διατυπώθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Στη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο ο Δ. Αβραμόπουλος με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου επαναβεβαιώθηκε η εγγύηση που παρέχει η Αθήνα στην Κύπρο και στην οποία δεν χωρούν εκπτώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας . Ο κ. Αβραμόπουλος επιπλέον ζήτησε από την Άγκυρα,  ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν  σε λίγους μήνες, να επιδείξει ρεαλισμό και να αποφύγει δηλώσεις   που δεν συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού . Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου κάλεσε και τους δύο λαούς σε εθνική αφύπνιση. 

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του είπε ότι: 

«Έγινε μία ανασκόπηση στρατηγικών και επιχειρησιακών θεμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο Υπουργείων μας και την επικαιροποίηση επιχειρησιακών θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Τίποτα δεν μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα αναφαίρετα διεθνώς κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».Επίσης τόνισε πως «Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες οικονομικές δυσκολίες και αν υπάρχουν, παραμένει κατεξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι εξάλλου και ο γενικότερος ρόλος της χώρας μας, ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Τέλος δήλωσε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει το αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για ένταξη της Λευκωσίας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». 

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας σε δήλωσή του στο Πεντάγωνο διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι « η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εμείς ενεργούμε στα πλαίσια του διεθνούς  δικαίου και κανένας εκβιασμός, καμία αμφισβήτηση δεν θα σταματήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών». 

Το πρωί ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και  κατέθεσε στο Άλσος Στρατού στεφάνι στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων  της 39ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο κ. Φωτίου θα παραστεί αύριο το πρωί στην ορκωμοσία των νέων ανθυπολοχαγών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.