Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το δύσκολο παζλ της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων προσπαθεί να συμπληρώσει η κυβέρνηση, με αρκετά κομμάτια να λείπουν και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Αν και χθες ξεκίνησε η ένταξη στο συγκεκριμένο καθεστώς, των πρώτων 2.000 εκπαιδευτικών που δίδασκαν στα Τεχνικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια, η συνέχεια της εφαρμογής του μέτρου γίνεται ακόμη πιο δυσεπίτευκτη, καθώς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βρεθούν άλλοι 4.500 υπάλληλοι, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου άλλοι 12.500.

Για το λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να δώσει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς του, προκειμένου να μην παρεκκλίνουν από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Έτσι στο επόμενο διάστημα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευτούν με συγκεκριμένους αριθμούς για τους υπαλλήλους που θα υπαχθούν σε διαθεσιμότητα, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχουν κάνει και τα αποτελέσματα από τις διαδικασίες αξιολόγησης, οι οποίες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει.

Η λίστα με τους 2.000 καθηγητές των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων πάντως θα είναι έτοιμη στις αρχές Αυγούστου και από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το 60% θα εργαστούν στον τομέα της Υγείας, ενώ το 40% που ασκούν και το επάγγελμα της ειδικότητας που διδάσκουν, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία ενισχύονται και αναβαθμίζονται.

Παράλληλα, 4.933 εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν από τη Δευτεροβάθμια, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλάζοντας μόνο βαθμίδα και όχι αντικείμενο διδασκαλίας. Οι συγκεκριμένοι καθηγητές, κυρίως Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, Θεατρικών Σπουδών και Γαλλικής Φιλολογίας, θα συνεχίσουν να διδάσκουν το γνωστικό τους αντικείμενο στους μαθητές του Δημοτικού.

Στον πρώτο κύκλο διαθεσιμότητας δεν συμπεριελήφθησαν εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, όμως δεν αποκλείεται οι γιατροί να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας στην επόμενη φάση που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της καλύτερης στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Ερώτημα παραμένει και το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στη ριζική αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων, επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών, με τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης» με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών. Στόχος είναι η προσαρμογή των εταιριών αυτών ώστε να καταστούν βιώσιμες και να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν ή να πωληθούν επιμέρους στοιχεία του ενεργητικού τους μέσα στο 2014.

Η κυβέρνηση αφού έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων, θα λάβει τις αποφάσεις της για τις τρεις κρατικές βιομηχανίες μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα τις υλοποιήσει ως τα τέλη του έτους.