Για μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα και για ανάγκη «εκ θεμελίων» αλλαγής του έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό MEGA».

«Εντοπίζουμε και έχω εντοπίσει πραγματικά σε αυτούς τους 12 μήνες στο υπουργείο πάρα πολλά θέματα. Τα οποία δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θέλει αλλαγή εκ θεμελίων.

Και όταν λέμε αλλαγή εκ θεμελίων, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δημοσιονομική προσαρμογή της μείωσης των συντάξεων που έγινε με αυτό τον βίαιο τρόπο με το 40/93 και προγενέστερα, καταπολεμούμε παθογένειες, νοικοκυρεύουμε τα πράγματα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πλέον σε μια εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού. Δεν είναι βιώσιμο με την σημερινή του μορφή και είναι βιώσιμο όσο στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κανονικής σύνταξης, ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και είπε ότι δρομολογείται διάταξη μέσα από την οποία μέσα σε δυο μήνες θα καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη ίση με το 90% της κανονικής.

Σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος από την καταγραφή των συντάξεων και την μη χορήγησή τους σε κάποιες περιπτώσεις, ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε για 55.000 συντάξεις που έμειναν αδιευκρίνιστες.

«Η ωφέλεια από το συνταξιοδοτικό σύστημα, 55.000 περιπτώσεις συντάξεων οι οποίες ήταν αδιευκρίνιστες. Αυτές κόπηκαν όλες. Το πρώτο όφελος είναι το δημοσιονομικό από εδώ και πέρα. Η τακτοποίηση και το νοικοκύρεμα. Το όφελος μεγάλο, πάνω από 5 δισ. σε αναζήτηση δεκαετίας και από εκεί και πέρα τα ταμεία έχουν την ευθύνη να αναζητήσουν διαμέσου του ΚΕΔΕ τα χρήματα πίσω», τόνισε.