Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Κύπρος προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιβάλλεται η Αμμόχωστος να ξαναζωντανέψει και να μην είναι μία νεκρή πόλη τον 21ο αιώνα. Θεωρείται αδιανόητο μετά από τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια από τον Αττίλα να μην υπάρχει μία εξέλιξη στο θέμα αυτό καθώς η απάθεια δεν αποτελεί ουδετερότητα αλλά λειτουργεί εις όφελος της Άγκυρας και των απολυταρχικών μεθοδεύσεών της.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι εάν πειστεί Ε.Ε. τότε θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν να αποδεχτεί το άνοιγμα της Αμμόχωστου. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια προγεύματος εργασίας, στη διάρκεια του οποίου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την πρόταση της Λευκωσίας για την πόλη- φάντασμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις γύρω από πρωτοβουλίες για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται έτοιμη να βοηθήσει στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Κύπριοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα υπάρξουν επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διάφορα επίπεδα, με την Τουρκία αλλά θα αποφεύγονται στο μέλλον δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα αυτό.

Πάντως η συνάντηση του Ιωάννη Καουλίδη με τον Στέφαν Φούλε δεν ήταν τυχαία καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τελευταίος θα έχει από δω και στο εξής πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο μεταξύ και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ο Έρογλου εκτιμάται ότι θα επαναλάβει την πάγια τουρκική θέση για την Αμμόχωστο που δεν είναι άλλη πως “το ζήτημα αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια της συνολικής λύσης του Κυπριακού” .

Επίσης θα αντιτάξει το θέμα του απευθείας εμπορίου. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή γίνεται μετά από αίτημα του ίδιου Ντερβίς Έρογλου. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν περιορίζεται μόνο στις επαφές του με κοινοτικούς αξιωματούχους . Θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους κρατών. Συγκεκριμένα συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Mario Mauro. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν βέβαια η Αμμόχωστος αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί και με τον Ιταλό ομόλογό του.