Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με συναινετικό τρόπο. Αντιπροτάσεις δεν υπήρξαν, όλοι είναι κάπως ευχαριστημένοι.

Εννοείται, ότι τα σημαντικά αξιώματα τα ελέγχει όλα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Γραμματέας της Κ.Ε Δημήτρης Βίτσας είναι από τους στενότερους συνεργάτες του, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και αρμόδιος για τα ΜΜΕ Πάνος Σκουρλέτης επίσης. Ο έλεγχος στην επικοινωνία ολοκληρώνεται με τον Ανδρέα Καρίτζη, στενό φίλο του κ. Τσίπρα και στο παρελθόν εκπρόσωπο του.

Ένας άλλος «κολλητός», ο Τ. Κορωνάκης είναι υπεύθυνος Οργανωτικού. Ο μόνος μη «τσιπρικός» σε κεντρικό κομματικό αξίωμα είναι ο Αλέκος Καλύβης στον Πολιτικό Σχεδιασμό, και με αυτόν όμως ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνεργάστηκε εποικοδομητικά στις εκλογές του Μάιου. Από εκεί και ύστερα υπάρχει το μάλλον ακατανόητο αξίωμα της οργανωτικής πολιτικής (δηλαδή ο Κορωνάκης τι ακριβώς θα κάνει;). που το μοιράζονται η Σόφη Παπαδογιάννη με τον Ρούντι Ρινάλντι. Έστω και έτσι, δεν θα τα πάνε καλά, η Σόφη είναι σκληρό «ρεύμα» και με τον Ρούντι ως γνωστόν αυτοί τα έχουν σπάσει, ο Ρούντι έχει πάλι μια αντίληψη για την οργάνωση του κόμματος που κάνει την πλατφόρμα να ανατριχιάζει.

Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες δεν θα προκαλέσουν τριβές στη Γραμματεία πιθανότατα όμως θα υπάρχουν εντάσεις με τους τομεάρχες της Κ.Ο. Με τις αρμοδιότητες μαμούθ που απέκτησε ο Κ. Ήσυχος, θα μπορεί να μπλέκεται στα πόδια της Δούρου (Εξωτερικών), του Δρίτσα (Άμυνας) αλλά και του Τσουκαλά (Προστασίας του Πολίτη).

Ομοίως, ο επίσης «ρευματικός» Στάθης Λεουτσάκος μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή στον Δρίτσα (Ναυτιλία), με τον «ρευματικό» Κριτσωτάκη μάλλον θα έχει συναντίληψη. Στην Εργατική πολιτική ο «ρευματικός» Γιώργος Γαβρίλης βρίσκεται σε αρμονία με τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Στρατούλη, στην Αγροτική Πολιτική ενδιαφέρον θα είναι το πείραμα της συνύπαρξης του Χαλκιδιώτη Τάσου Κανταρά, με τον βουλευτή Έυβοιας Βαγγέλη Αποστόλου. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η συνύπαρξη της Μάνιας Μπαρσέφσκι, που αναλαμβάνει την Δικαιοσύνη και τα Δικαιώματα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κανένα πρόβλημα δεν θα έχει πάντως ο Αλέξης Μητρόπουλος, που επιφορτίστηκε με τις αρμοδιότητες για τη δημόσια διοίκηση, στην κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκει στο ίδιο πόστο τον …εαυτό του. Σε ότι αφορά τη σοβαρότερη αρμοδιότητα πάντως, την οικονομική πολιτική, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να πάει στο Γιάννη Μηλιό, οργανικό μέλος του οικονομικού επιτελείου. Αυτές δεν είναι εποχές για πειράματα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από αξιώματα, στα οποία δεν αναμένεται να δημιουργηθούν τριβές. Η Έλενα Κυπριανίδου αναλαμβάνει την Περιβαλλοντική Πολιτική και τη Νεολαία, ο Πάνος Λάμπρου την Αλληλεγγύη, ο Γιάννης Μπασκόζος τη νεφελώδη αρμοδιότητα για την Υγεία και το κοινωνικό κράτος.

Του Νταβανέλλου του ανέθεσαν την αρμοδιότητα κινήματα και συνδικαλιστική δράση, προφανώς κατόπιν επιμονής της «Αριστερής Πλατφόρμας», που έλεγχει την συνδικαλιστική πτέρυγα. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος τέλος αναλαμβάνει αρμόδιος για τη θεωρία και τον Πολιτισμό, το πρώτο ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον το έχει μεγαλύτερη ανάγκη.