Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Μαζική εκστρατεία συλλογής υπογραφών υπέρ της δημιουργίας της «Φυσικής Αλβανίας» έχει ξεκινήσει ο Αλβανός φιλόσοφος Koço Danaj.

Στόχος να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές από κατοίκους εκτός Αλβανίας προκειμένου αρχικά να δημιουργηθούν εντυπώσεις και στη συνέχεια να ασκηθεί πίεση προς τη διεθνή κοινότητα. Το όλο αυτό γεγονός προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε θα ήταν μία αστάθεια στην περιοχή.

Και σίγουρα μόνο χαλαρά και γραφικά δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις ενέργειες για τη σύσταση της «Φυσικής Αλβανίας». Οι πρωτεργάτες της όλης εκστρατείας απειλούν ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τους δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με πολέμους(!).

Ο επικεφαλής των κινητοποιήσεων της αλβανικής διασποράς δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο ότι μέχρι το Νοέμβριο θα επιχειρηθεί η συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από Αλβανούς που ζουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λίστες με τις υπογραφές θα παραδοθούν εν συνεχεία στις κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστρίας.

Βέβαια η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά το εγχείρημα. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο Danaj απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μεγάλη Αλβανία» και δηλώνει χαρακτηριστικά: «η «Φυσική Αλβανία» αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρχει πλέον βία στην περιοχή των Βαλκανίων».

Σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζει ότι «υπάρχει κίνδυνος ενός νέου βαλκανικού πολέμου. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς μια Αλβανία στα φυσικά σύνορά της».

Ερωτώμενος σχετικά με το πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ενιαία Αλβανία, ο ίδιος απαντά: «Θα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα ακυρώσει τις αποφάσεις της Πρεσβευτικής Συνδιάσκεψης του 1913 στο Λονδίνο. Εν συνεχεία η Αλβανία και το Κόσοβο θα πρέπει να δημιουργήσουν μια συνομοσπονδία, στην οποία εν τέλει θα έπρεπε να προσχωρήσουν οι Αλβανοί της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.

Μετά τη μαζική εκδίωξη των Αλβανών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Τέλος, όλοι οι Αλβανοί θα ενωθούν σε ένα κράτος. Αυτό το σχέδιο έχει ήδη κωδικοποιηθεί στο προοίμιο του ισχύοντος Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Και στην Αθήνα για λόγους οικονομίας και περιστολή εξόδων θέλουν να κλείσουν στρατιωτικές μονάδες στην ήπειρο καθώς εκτιμάται ότι μόνο εξ ανατολών διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα.