Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Στα σκαριά είναι το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» υπό τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουμάκα, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ιπποκράτους για τον κίνδυνο να εμβολιστεί το κόμμα εξ αριστερών, απορροφώντας την αντιμνημονιακή δεξαμενή μελών και στελεχών.

Όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στο newpost το παλιό «πράσινο» στέλεχος: «Είμαι σε επαφή με τους πρώην συντρόφους. Θέση στο “Σοσιαλιστικό Κόμμα” έχουν όσοι δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Όσοι δεν συμμετείχαν στην είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα, όσοι δεν επικρότησαν ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο μνημόνιο».

Η ανακοίνωση έχει ήδη γίνει μέσω του διαδικτύου, καθώς είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα του κόμματος.

Στη διεύθυνση socialistpartygr.blogspot.gr το κείμενο που τιτλοφορείται «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος- Περίληψη ιδρυτικής διακήρυξης» περιλαμβάνει σκληρές εκφράσεις για την πάλαι ποτέ πολιτική «στέγη» του Στέφανου Τζουμάκα: «δεξιό κόμμα που είναι κατάληξη της παρακμής, της ηθικής κατάπτωσης και της συντριβής του ΠΑΣΟΚ», «μεταλλαγμένο μόρφωμα, ως προς τις προοδευτικές αξίες και αρχές», «εκφυλισμένη και μεταμορφωμένη νομενκλατούρα με ιδιοτελείς και προσωπικές επιδιώξεις».

Σε αυτό το κλίμα ανακοινώνει «ότι ήρθε η ώρα και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, στην ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και στην ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος. Κόμμα αυτόνομο και αυτοτελές που θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις».

Όπως λέει ο κ. Τζουμάκας στο newpost, η ίδρυση κόμματος θα είναι μέχρι και τις αρχές του Φθινοπώρου «σε δημόσια διαβούλευση», περιμένοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε θελήσει να ενταχθεί. Το Φθινόπωρο «θα καταλήξουμε σε οριστική διατύπωση της διακήρυξης και θα οργανώσουμε ιδρυτικό συνέδριο».

Στην ερώτηση του newpost αν προτίθεται να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη τον Σεπτέμβριο απαντά: «Η 3η του Σεπτέμβη ανήκει μόνο στην ιστορία. Κανένας δεν μπορεί να την οικειοποιηθεί».