Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας ξεκινούν να συμπληρώνουν από σήμερα ανεξαιρέτως, όλα τα υπουργεία. Το νέο κύμα της εφαρμογής του μέτρου, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η βασική ειδοποιός διαφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων που ήταν παρόντες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το μέτρο δεν θα έχει οριζόντιο αλλά αξιοκρατικό χαρακτήρα.

Έτσι, παρά τα ασφυκτικά περιθώρια, τα οποία είναι αναγκαίο να τηρηθούν, οι αλλαγές δεν θα είναι οριζόντιες, όπως ξεκαθάρισε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για το καλό του τόπου. Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συγκεκριμένη. Με βάση τα στοιχεία από την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, που έγινε στο προηγούμενο διάστημα, θα προκύψουν οι πλεονάζουσες θέσεις. Στο στάδιο αυτό θα γίνει νέα αξιολόγηση με αξιοκρατικά κριτήρια, για το ποιοι υπάλληλοι θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας.

Την ευθύνη της υλοποίησης του μέτρου έχει αναλάβει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο πρόγραμμα θα «συνεισφέρουν» όλα τα υπουργεία, κάτι που διευκρίνισε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, απαντώντας έτσι στους υπουργούς που δήλωναν ότι η συμμετοχή τους στην κινητικότητα είχε τελειώσει στο πρώτο κύμα εφαρμογής του μέτρου.

Τον έλεγχο της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων έχει επωμιστεί ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος ενημερώνει τακτικά τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη του προγράμματος.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε χθες και ένα σαφές μήνυμα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Με αφορμή τα «παρών» που ακούστηκαν από τους Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Κυριαζίδη κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας με το τελευταίο προαπαιτούμενο, η οποία δεν ήταν καν ονομαστική, ο κ. Σαμαράς, μέσω του γραμματέα της Κ.Ο. Θανάση Μπούρα, έδειξε κίτρινη κάρτα στους δύο βουλευτές, που όμως στόχο είχε και άλλους επίδοξους…αντάρτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας, έπειτα από το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος: «Αν σε οποιαδήποτε μελλοντική ψηφοφορία σχετική με προαπαιτούμενα, προκειμένου δηλαδή η Ελλάδα να πάρει την αναγκαία δόση δανείου ώστε να βγούμε επιτέλους από την κρίση, υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτή από την θέση της κυβέρνησης, τότε η ΝΔ θα είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τον βουλευτή αυτό».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ο οποίος ανήκει στο Α’ Θερινό Τμήμα των βουλευτών της ΝΔ και την Τετάρτη συμμετείχε στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς και της Παροχής Υπηρεσιών», χθες αντικαταστάθηκε από άλλον βουλευτή της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Βλάχος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την τροπολογία που αφορά στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών ώστε να μην εξαιρούνται από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.