Με θερμά λόγια για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό μίλησε ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Ομπάμα για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο κ. Πιρς χαρακτήρισε τη χώρα μας «πολύτιμη φίλη και σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο υποψήφιος πρέσβης στην Ελλάδα είναι ένας άνθρωπος της Ουάσιγκτον που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές . Μέχρι πρόσφατα ήταν ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1985-1987. Τη διετία 2011-2012 ήταν επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ενώ προηγουμένως (2008 - 2011) διετέλεσε πρέσβης στην Αλγερία.

Την περίοδο 2005 - 2008 ήταν πολιτικός ακόλουθος στη Ρώμη και παράλληλα ήταν ειδικός σύμβουλος του πρέσβη στη Βαγδάτη. Από το 2003 έως το 2005 υπηρέτησε σε διπλωματικές αποστολές στο Ισραήλ, τη Συρία και το Ντουμπάι. Νωρίτερα, είχε διατελέσει και βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις. Είναι 63 ετών και θεωρείται πετυχημένος στο διπλωματικό Σώμα.

Μιλώντας στη Γερουσία είπε «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, αλλά καθοριστικές για να επιτύχει τις αλλαγές και να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική ευημερία», και πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και προσβλέπουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου».

Ο κ. Πιρς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βιώνει μια κρίσιμη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, αλλά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ οι μεταρρυθμίσεις να επιτύχουν, με δεδομένη τη σημασία της Ελλάδας στην σταθερότητα ευρύτερα της ευρωζώνης».

Αναγνώρισε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει βαθιές περικοπές του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», αλλά επισήμανε ότι «τώρα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων το άνοιγμα των αγορών της, την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τη μείωση του δημόσιου τομέα καιτη βελτίωση της είσπραξης των φόρων».

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, σε σχέση με πριν 26 χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Ελληνικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το Κυπριακό, επανέλαβε την προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο. «Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει, κι αν η τραγική διαίρεση του νησιού μπορεί να τερματιστεί και μπορέσουμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση, αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, να καταφέρει να επιτύχει πρόοδο: «Ελπίζουμε πως μπορεί να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή στις δύο πλευρές, γιατί κι αυτό θα είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεύρυνση των ευρωατλαντικών θεσμών».

Γ.Κοκ.

TAGS