Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη και πάλι των εχθροπραξιών μεταξύ των Κούρδων και των στρατηγών της Άγκυρας. Οι Κούρδοι δίνουν προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί προκειμένου να  συνεχιστεί  εκεχειρία.

 Φαίνεται ότι εξαντλείται η υπομονή του ΡΚΚ και αυτό γιατί αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν  τους εξαπάτησε και δεν πρόκειται να καλυτερεύσει τις συνθήκες για τους Κούρδους. Να εξηγήσουμε ότι με το ισχύον νομικό καθεστώς εύκολα χαρακτηρίζεται  ως τρομοκράτης όποιος Κούρδος διεκδικήσει την ελευθερία του και καταλήγει στα μπουντρούμια της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική σε σημείο που έφθασε  ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν  να στείλει μέσω των συνηγόρων του,  επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η υπομονή του ΡΚΚ  για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα εξαντληθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα έως τις 15 Οκτωβρίου, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν και πάλι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στόχων στρατηγικής σημασίας εντός του τουρκικού εδάφους».

Να σημειωθεί ότι στα "συμφωνηθέντα" περιλαμβάνεται και χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης του ίδιου του Α. Οτσαλάν.

Το ΡΚΚ ήταν αναμενόμενο να  μην σκύψει το κεφάλι στον Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα  γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν «μπέσα» στους Τούρκους και γι αυτό δεν είχαν αποχωρήσει τα ένοπλα στελέχη του από το τουρκικό έδαφος ούτε βέβαια είχαν παραδώσει τον οπλισμό τους.

Η κατάσταση για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι δύσκολη και οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες για την Τουρκία. Οι Κούρδοι έχουν ήδη ανακηρύξει αυτόνομες περιοχές στην Βόρεια Συρία. Το ΡΚΚ, σύμφωνα με αναλυτές, θα επιχειρήσει να αποσπάσει και κομμάτι από το τουρκικό έδαφος . Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν θεωρείται πιθανόν να πράξει τα συμφωνηθέντα με τους Κούρδους καθώς τότε θα αντιμετωπίσει το «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Κεμαλιστές στρατιωτικούς.

Η πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Έλληνα «ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί η Τουρκία ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα συριακά εδάφη» δεν έγινε τυχαία καθώς αποδέχτη είχε και το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας .

Σύμφωνα πάντα με αναλυτές η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αποδυναμωμένη όσο ποτέ καθώς υπάρχουν αναταραχές στο εσωτερικό  της χώρας, η εξωτερική της πολιτική στη Συρία, στην Αίγυπτο και στο Ισραηλ έχει αποτύχει . Η σημερινή κατάσταση καμία σχέση δεν έχει με αυτό που πρέσβευε και διακήρυττε , μέχρι πριν από λίγο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου "περι «μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη».  Σε όλα αυτά αν προστεθεί και η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον ο Ταγίπ Ερντογάν , θεωρείται δύσκολη η επιβίωσή του στον πρωθυπουργικό θώκο και να μην περάσει από ισχυρούς κλυδωνισμούς η Τουρκία με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ας ελπίσουμε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να ενισχύσει τη θέση της ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να εξασφαλίσει διπλωματικά οφέλη.