Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα το απόγευμα ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντήσει και τον έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας για λίγο το πολιτικοοικονονομικό «σπαγκέτι» της Ρώμης, που κλήθηκε να ξεμπερδέψει αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο μετριοπαθής και διεκπεραιωτικός ιταλός πρωθυπουργός, ανηψιός του 78χρονου Τζιάνι Λέτα, επί σειρά ετών συνεργάτη και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήξερε εξ αρχής τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, τα οποία είναι και αλληλένδετα: Οικονομική κρίση και κυβερνητική αστάθεια.

Ο πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, μπορεί να έγινε ο νεαρότερος Ιταλός που αναλαμβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο σε ηλικία 32 ετών, όμως τώρα φαίνεται πως έχει δυσκολότερο έργο αφού ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) καλείται να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνησή του, έχοντας ως εταίρο το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (PdL), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ιταλός μεγιστάνας απειλεί συνεχώς με απόσυρση της εμπιστοσύνης του (όπως στην περίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου πρώτης κατοικίας), με τον Λέτα να προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις με γνώμονα την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 

Τελευταία κρίση, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία (SEL) εις βάρος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο για τη βεβιασμένη έκδοση στο Καζακστάν της οικογένειας ενός αυτοεξόριστου καζάκου ολιγάρχη. Ο Αλφάνο «επιβίωσε» το ίδιο και η κυβέρνηση Κεντροαριστεράς-Κεντροδεξιάς-Κέντρου, με τον ιταλό πρωθυπουργό σίγουρα να ξεφυσά ανακουφισμένος.

Ο Ενρίκο Λέτα, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ ως «άνθρωπος του διαλόγου και της μεσολάβησης» όπως και «μετα-ιδεολογικός» πολιτικός όμως, έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο της ιταλικής οικονομίας που εδώ και μήνες πάει από το κακό στο χειρότερο. To δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ το Μάιο, στα 2,07 τρισ. ευρώ, το ΑΕΠ της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ η ανεργία των νέων έχει φθάσει σχεδόν το 40% με 250.000 θέσεις εργασίας να αναμένεται να χαθούν έως το τέλος του έτους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, ουσιαστικά καλείται να εκτελέσει τον ρόλο του «εξισορροπιστή» σε μια κυβέρνηση που κρέμεται από τη στιγμή σχηματισμού της σε μία κλωστή. Ο ίδιος, πάντως, λίγες ώρες πριν έρθει στη χώρα μας έκανε λόγο για ανάγκη μιας «άλλης Ευρώπης». «Στην Αθήνα αύριο για να πω στους Έλληνες ότι θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, με την εργασία, τον πολιτισμό την ελπίδα λέξεις – κλειδιά. Η Αθήνα είναι σύμβολο ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει» έγραψε χαρακτηριστικά. Παρόμοια άποψη είχε και ο Μάριο Μόντι. Ο Λέτα δείχνει ότι μπορεί να επικοινωνήσει με Βρυξέλλες και Βερολίνο όμως δεν έχει αποδείξει ότι έχει το κατάλληλο πολιτικό βάρος για να επιτύχει τους στόχους του. Εάν δεν τα καταφέρει, θα έχει την τύχη του τεχνοκράτη προκατόχου του.