current views are: 1

29 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:22

Κοινή «γραμμή» Ελλάδας – Ιταλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για Ελλάδα και Ιταλία. «Ο αγωγός υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με Ιταλία και Αλβανία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου συμφώνησε με τον κ. Λέτα να θέσουν κοινούς στόχους για τις προεδρίες της Ε.Ε. που θα αναλάβουν Ελλάδα και Ιταλία το α’ και β’ εξάμηνο του 2014.

Τόνισε ακόμη ότι το 2014 είναι ένας εν δυνάμει χρόνος κοινών προτεραιτότητων και γνωστοποίησε ότι εν όψει της στενής συνεργασίας που θα αναπτύξουν οι δύο χώρες θα υπάρξει το φθινόπωρο συνάντησή τους στη Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ στενοί και ιστορικοί από το βαθύ παρελθόν και πως σήμερα δεν τις δένουν περισσότερο «το πλούσιο κοινό παρελθόν ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», αλλά «οι δυνατότητες να βαδίσουμε μαζί (…) για μία Ευρώπη ισχυρή.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας παράλληλα: «Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση».

«Η ανάπτυξη», πρόσθεσε, «αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που δοκιμάζονται».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμη συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και το ζήτημα της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών.

Για τον ιταλό πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς είπε πως αναβαθμίζει τον ρόλο της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο κ. Λέτα τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Ενρίκο Λέτα τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Επέμεινε πάντως στη σημασία που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί η περαιτέρω κρίση ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους, για να υπάρξουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ελπίδα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του φθινοπώρου στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Λέτα δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Ρώμη «πιθανότατα τον Οκτώβριο».

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ’ αυτού ο κ. Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα