Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με αμηχανία αντιδρούν στο ΠΑΣΟΚ στα σενάρια που συντηρούνται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.

Σενάρια που εντείνονται από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων όπως για παράδειγμα του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου περί αποφασιστικότητας του κ. Σαμαρά να προκηρύξει εκλογές ακριβώς την επομένη της καταψήφισης κρίσιμου νομοσχεδίου ή προαπαιτούμενου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται μοιρασμένες οι εκτιμήσεις των στελεχών σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους θα επεδίωκε να προσφύγει ο πρωθυπουργός στην λύση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το φόβητρο των εκλογών θα καταστείλει ακόμη και σκέψεις για ...ανταρσίες βουλευτών κατά την διάρκεια ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων καθώς η προσφυγή στην κάλπη είναι αμφίβολο πόσους βουλευτές θα δώσει σε κάθε ένα από τα δύο κόμματα συμμετέχουν σήμερα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Άλλοι όμως στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το χαρτί των εκλογών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα μετά την  δική τους εκλογική αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι ούτε κούρεμα θα υπάρξει, ούτε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα μάς δώσουν. Εκτός εάν συμβεί κάτι από αυτά με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, κάτι που δύσκολα θα κρατήσει όρθια την συγκυβέρνηση.

Σκέφτονται λοιπόν στην Χαριλάου Τρικούπη πως είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιδιώξει μία ηρωική έξοδο και να αιφνιδιάσει ακόμη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ως γνωστόν έχει επενδύσει όλη του την στρατηγική στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της κυβερνητικής θητείας.

Τότε, τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ.