current views are: 1

30 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση15:44

«Έθεσα το θέμα στον Βεστερβέλε» – «Γιατί το ΥΠΕΞ το θυμήθηκε 16 μέρες μετά;»

Εστία αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αποτελεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Δημοσίευση 15:44’
αρθρο-newpost

Εστία αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αποτελεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Εστία αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αποτελεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής..

Ερωτηθείς για το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από αυτές, αλλά και ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε: «Από τη Γερμανία, ποτέ δεν συνδυάστηκε το ζήτημα των επανορθώσεων, με τη διαπραγμάτευση της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας – και ούτε μας έχει τεθεί για άλλο θέμα», διευκρίνισε. Από την άλλη, «όταν κάνουμε μια κίνηση στο θέμα αυτό, πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η επόμενη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε με αποτελεσματικότητα», είπε.

Τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών.

«Τα γεγονότα: Στις 3 Ιουλίου 2013 συναντήθηκαν στην Αθήνα οι κκ Βενιζέλος και Βεστερβέλε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις δηλώσεις τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους και για την οικονομική κρίση. Ο κ. Βεστερβέλε χαιρέτισε τις “επιτυχίες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης”, ο δε κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ελληνικού προγράμματος, μην αποκλείοντας η Ελλάδα να επιστρέψει ταχύτερα στις αγορές. Ο ίδιος υπογράμμισε το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες με τον γερμανό ομόλογό του. 

Στις 19 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση δύο παραγράφων, όπου στην πρώτη παράγραφο σημειώνονταν τα εξής: “Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε, προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε”» ανέφερε η κυρία Δούρου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Στο σημείο αυτό προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα

Γιατί έπρεπε να περάσουν 16 ημέρες για να “θυμηθεί” το ΥΠΕΞ την αναφορά στο “ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων” κατά τη συνάντηση Βενιζέλου – Βεστερβέλε; Γιατί το θέμα της αναφοράς το επανέφερε σήμερα ο κ. Βενιζέλος κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών; Άραγε ο κ. Βεστερβέλε είναι ενήμερος ότι συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων»;

Η ίδια επισημαίνει ότι «επί της ουσίας: Εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του κ. Βενιζέλου, στο συγκεκριμένο ερώτημα που του τέθηκε σήμερα στην Επιτροπή, σχετικά με το πότε θα συσταθεί και λειτουργήσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή που οφείλει να δώσει τη μάχη για να εκπληρώσει επιτέλους η Γερμανία το ηθικό και νομικό της χρέος έναντι της χώρας μας».


σχετικα αρθρα