Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές της χώρας μας, ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο, έστειλε χθες η κυβέρνηση, δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο Reuters μόνο τυχαία δεν ήταν, μία ημέρα μετά την δημοσίευση της έκθεση της Κομισιόν, στην οποία το «κερασάκι» ήταν η…έκπληξη με τη συνέχιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016.

Επί της ουσίας ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, μετέφερε την ανησυχία και τον προβληματισμό που υπάρχει στην ελληνική πλευρά, έπειτα από τις συνεχείς πιέσεις της τρόικας, όχι μόνο για αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά κυρίως με τις απαιτήσεις που μεταφράζονται σε νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά.

Η φράση του υπουργού Οικονομικών «Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών», αποτυπώνει την άποψη που έχουν εκφράσει αρκετές φορές, καιρό τώρα, κυβερνητικά στελέχη για τον κίνδυνο «ατυχήματος» που δεν έχει να κάνει με την εφαρμογή και την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής.

Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομικό κενό συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, εμφανίστηκε αισιόδοξος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να το αποφύγει, ξεκαθαρίζοντας ότι αν εν τέλει προκύψει «κενό», αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση της φορολογίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο με κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και με τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας εξαντλημένες. Για το λόγο αυτό όπως λέει συχνά σε συνομιλητές του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα πρέπει η κυβέρνηση να μπορεί να δώσει ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική εξόδου από το τούνελ, όχι με λόγια, αλλά με απτά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται βήμα-βήμα και θα ανακουφίσουν την κοινωνία.

Στη λογική αυτή κινήθηκε και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο Reuters, ότι «οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Πάντως ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ενώ σημείο κλειδί αποτελεί η φράση του ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα διευκολυνθούν το Φθινόπωρο, κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά συγκεκριμένα σενάρια τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας τον Σεπτέμβριο, με στόχο να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην εκτέλεση του προγράμματος, αν και ο κ. Στουρνάρας στο Reuters αρνήθηκε να συζητήσει ζητήματα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι «για μένα οι κύριες προτεραιότητες είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και η εξασφάλιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο έτος», καθώς όπως πρόσθεσε «τότε οτιδήποτε είναι δυνατό. Ακόμη και να χτυπήσουμε τη θύρα των αγορών τον επόμενο χρόνο».