Μέσω Τwitter και λίγο πριν μπει ο Αύγουστος, που θεωρείται πολιτικά «νεκρός» μήνας, ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε να μιλήσει για όλα και ουσιαστικά να προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση συνεργασίας προς ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστερά θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. 

​Σαν να «μύρισαν» εκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που μετά την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση διατηρούσε χαμηλούς τόνους «βγαίνει» μπροστά με μια ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα σε ένα κείμενο όπου επιχειρεί να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». ​

​«Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Όμως, δεν ταυτίζεται με τη συντηρητική πολιτική και τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις της τρόικας.  Η θέση της κυβέρνησης,ότι εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα θα προκηρυχθούν εκλογές, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και ακυρώνει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα», επισημαίνει ο κ. Κουβέλης. 

Αναφερόμενος στην δημοσκοπική εικόνα της ΔΗΜΑΡ δίνει ουσιαστικά ένα στίγμα της πολιτικής που το κόμμα θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. 

«Η δημοσκοπική υποχώρηση θα αντιστρέφεται όταν γίνονται ευδιάκριτα όσα επισημάναμε και αναδειχθεί η υπεύθυνη, δημοκρατική και μεταρρυθμιστική πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και στη νέα φάση. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ήταν απόδειξη της υπευθυνότητας μας. 

Με την ίδια ευθύνη συνεχίζουμε και σήμερα. Με την υπεύθυνη πολιτική παρουσία διεκδικούμε λύσεις για το παρόν. Διεκδικούμε έναν άλλο τρόπο, έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο των εξυγιαντικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, του δίκαιου επιμερισμού των βαρών της αναπτυξιακής λογικής με προοπτικές για όλους, του εκσυγχρονισμού και όχι της απορρύθμισης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια καταθέτει μια δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία μια ευρύτερης πολιτικής δύναμης από την κεντροαριστερά με ευρωπαϊκό όμως προσανατολισμό. 

«Η δημιουργία ενός πόλου προοδευτικού, βασισμένου στους άξονες δημοκρατία - κοινωνική συνοχή - ανάπτυξη με ωφέλειες για όλους,είναι η δική μας πρόταση. Επιδιώκουμε τη συγκρότηση, σε προγραμματική βάση, μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς,της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση. 

Η συμμαχία αυτή δεν θα παγιδεύεται στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην άρνηση των αλλαγών.Η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε έναν διπολισμό, καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού. Στην κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα η διάκριση μεταξύ Δεξιάς / Αριστεράς συμφύεται με το διαχωρισμό ευρωπαϊκός ή μη προσανατολισμός.

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι λύση οι μονομερείς ενέργειες καταγγελίας του Μνημονίου και αποκήρυξης του χρέους. Δεν μας ενδιαφέρει ένα κάλεσμα που, στο όνομα της Αριστεράς,θα ρίξει τη χώρα σε δρόμους διακινδύνευσης της παραμονής της στο ευρώ και την ΕΕ», γράφει. 

Ξεκαθαρίζει όμως πως μέσα σε αυτό τον σχηματισμό δυνάμεων δεν έχει πλέον θέση το ΠΑΣΟΚ καθώς ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στο κόμμα όσο και προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο κλείνει οριστικά κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα της Ιπποκράτους. 

«Το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών πολιτικών. Όχι, δεν απευθυνόμαστε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, με την ηγεσία του, έκανε τις επιλογές του. Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του νέου πόλου, δεν θα γίνει με κομματικές συμπήξεις και συναντήσεις κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος δικαιούται να κάνει τις επιλογές του..σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ, για το θέμα ΕΡΤ. Πιστεύω ότι αν αυτό έπραττε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και καλύτερα», τονίζει. 

Το κείμενο δημοσιευμένο στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Κουβέλη στο twitter επιχειρεί ουσιαστικά την επικαιροποίηση του πολιτικού προγράμματος της ΔΗΜΑΡ «απαγκιστρωμένο» πια από τις επιταγές της κυβερνητικής συμμαχίας.