Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση επιχειρεί να στείλει το Κρεμλίνο υποστηρίζοντας ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι ετοιμοπόλεμες. Είναι κοινό μυστικό πως εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε χαλαρότητα στις Ρωσικές δυνάμεις και καμία σύγκριση δεν μπορούσε να γίνει με τη δύναμη που διέθεταν επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης.

Το μόνο ατού που διέθεταν και στις δύο περιόδους οι Ρώσοι ήταν το πυραυλικό σύστημα που είχαν. Μετά τις εξαγγελίες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων μαμούθ ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του να πραγματοποιήσουν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που θα περιελάμβανε κάθε οπλικό σύστημα που διαθέτουν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Συμμετείχαν οι στρατιωτικές μονάδες της Κεντρικής και Ανατολικής Περιφέρειας, ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού και η Αεροπορία της χώρας. Πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις σε 17 πεδία μαχών.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις ανέβασαν και σχετικό βίντεο στο youtube (!). Κάτι που θα θεωρούνταν αδιανόητο πριν από είκοσι τρία χρόνια να διαρρεύσει τέτοιο υλικό και να τεθεί σε κοινή θέα. Να σημειωθεί ότι το βίντεο δεν εντυπωσιάζει και μπορεί να διαβαστεί από «αναλυτές» για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο η  «ρωσική αρκούδα» είναι ζωντανή και το Κρεμλίνο θέλει να το χρησιμοποιήσει αυτό για να ασκήσει δυναμική εξωτερική πολιτική. Βέβαια ,ίσως και να θελήσει να διαφημίσει και τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει για να ανεβάσει τις πωλήσεις της.