current views are: 1

31 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση10:41

Σταϊκούρας: Πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ

Με ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την τροπολογία της κυβέρνησης για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων της ΕΥΔΑΠ. 

Δημοσίευση 10:41’
αρθρο-newpost

Με ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την τροπολογία της κυβέρνησης για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων της ΕΥΔΑΠ. 

Με ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την τροπολογία της κυβέρνησης για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων της ΕΥΔΑΠ. Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν πληρωθεί περίπου 4 δισ. ως ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και επιφυλάχθηκε να κάνει αναλυτικότερες ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «διευκολύνουμε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ» και ότι «αίρονται στρεβλώσεις, υπερβολές και ιδιαίτερα προνόμια» στην επιχείρηση. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι οφειλές θα πληρωθούν από την ειδική πίστωση που υπάρχει στον προϋπολογισμό ύψους 8 δισ. για την εκκαθάριση των οφειλών της γενικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι καταργείται η υποχρέωση του δημοσίου να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Σημείωσε ακόμη ότι στις 5 Ιουλίου δόθηκαν για το εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ 11.387.000 ευρώ για την περίοδο 2008 – 2010, με τα οποία το δημόσιο εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

«Ο υποκρυπτόμενος στόχος της τροπολογίας είναι να πουλήσετε την ΕΥΔΑΠ», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ είναι άσχετη με το συζητούμενο νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΟΤ και πρέπει να αποσυρθεί.

«Γίνονται κωμικοτραγικά πράγματα. Εξευτελίζετε τη Βουλή, σχεδόν την έχετε καταργήσει», είπε ο κ. Λαφαζάνης, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι η Βουλή είναι ντεκόρ για να εισάγετε ρυθμίσεις και να τις ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία», ενώ πρότεινε να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και να κληθούν η ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικοί φορείς.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «η τροπολογία υπηρετεί ένα ανίερο στόχο: να πουλήσετε το νερό» και μάλιστα, όπως είπε, «όταν ξέρετε ότι αυτή η προσπάθεια ναυάγησε σε όλο τον κόσμο».

Διαφώνησε παράλληλα και με την ουσία της τροπολογίας. «Είναι δυνατόν αυτός που χρωστά να καθορίσει και τι χρωστάει;», αναρωτήθηκε επισημαίνοντας ότι με την τροπολογία απαγορεύεται στην ΕΥΔΑΠ να προσφύγει στα δικαστήρια αν διαφωνεί με τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα κάνει η κυβέρνηση. «Δεν ορίζετε μόνο το χρέος, αλλά θα του απαγορεύσετε να προσφύγει και σε ένδικα μέσα. Αυτό είναι εκβιασμός», είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη ότι με την κατάργηση της υποχρέωσης του δημοσίου να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ καταργείται και η συνταγματικά προστατευόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία περιλαμβάνει την επίμαχη υποχρέωση. «Δεν αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους νομικά τερατουργήματα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και κατέληξε ότι «θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πώληση του νερού». Πρότεινε δε στην κυβέρνηση, αν έχει πρόθεση να πουλήσει το νερό, να διοργανώσει δημοψήφισμα.

Η τροπολογία θέλει να διαμορφώσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ώστε να πουληθεί, ενώ μέσα στο πλαίσιο του ειδικού λογαριασμού προχωρά στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Το κράτος πρέπει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν πρέπει όταν υπάρχει έλλειμμα σε ένα ταμείο να το επιβαρύνεται ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός», απάντησε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη.


σχετικα αρθρα