Με υπερπτήση και εικονικό βομβαρδισμό ελληνικών νησιών «υποδέχτηκαν» οι Τούρκοι στρατηγοί τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αμερικανού ομόλογού του Τσακ Χέιγκελ.

Συγκεκριμένα στις 11.02 , λίγη ώρα αφού είχαν δημοσιευτεί οι δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου από την Ουάσιγκτον, οι στρατηγοί της Άγκυρας μετά από πιθανή συνεννόηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλαν  στο Αιγαίο σχηματισμός από έξι τουρκικά  μαχητικά αεροσκάφη.

Εισήλθαν στο F.I.R Αθηνών μεταξύ Σάμου και Χίου τέσσερα F-4 και δύο  F-16, και  πραγματοποίησαν στις 11:19 υπέρπτηση πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγο του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Τα F-16 πετώντας  στα 3000  σε συνεργασία  με τα F-4 που φέρουν ειδικά ατρακτίδια με μηχανισμούς σκόπευσης, πραγματοποίησαν εικονικό βομβαρδισμό. Επίσης τα τέσσερα F-4 που πετούσαν στα  5000  πόδια παρείχαν αεροπορική κάλυψη και υποστήριξη στα  δύο F-16.

Ο τουρκικός  σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:23.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.