Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
 
Σύμμαχο υψίστης σημασίας χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Ουάσιγκτον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το  υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση που είχε ο Δημήτρης Αβαμόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Επίσης για πρώτη φορά η Αμερική κάνει λόγο για κοινό «οδικό αμυντικό χάρτη».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ευχαρίστησε τη χώρα μας για την ελληνική συνεχόμενη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη ναυτική μονάδα υποστήριξης στον κόλπο της Σούδας, που είναι όπως είπε «βασικός συντελεστής των αμερικανικών  στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών στην περιοχή , η σημασία της οποίας έγινε κατανοητή   κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  στη Λιβύη».

Ο Τσακ  Χέιγκελ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα  για την περιφερειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη  και για τη συνεργασία της Ελλάδος με την Αμερική μέσα στο ΝΑΤΟ.
 
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον οι δύο υπουργοί Άμυνας  συζήτησαν θέματα κοινής στρατηγικής σημασίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο) και της Συρίας.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Τσακ Χέιγκελ συμφώνησαν να συνεχιστεί, η κοινή διακλαδική στρατιωτική εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, οι ανταλλαγές προσωπικού και οι υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις αμυντικού περιεχομένου.

Και όλα αυτά ,όπως ειπώθηκε, θα γίνουν μέσω της ανάπτυξης ενός «οδικού αμυντικού χάρτη» μεταξύ  Ελλάδος και ΗΠΑ.