«Τα συστήματα που διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται, αντιμετωπίζονται μόνο με σύγκρουση» αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

«Ενώ η οικονομική κρίση, η μεγάλη ανεργία και οι περικοπές μισθών περιορίζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, τα ελληνικά νοικοκυριά υφίστανται ακόμα μια αφαίμαξη, πληρώνοντας πολύ ακριβά βασικά καταναλωτικά είδη και ενω ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ τα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ οι ΤΙΜΕΣ είτε δεν ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ είτε σε πολλές περιπτώσεις ανεβαίνουν αναιτιολόγητα. Αιτία η έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού, η λειτουργία άτυπων ΚΑΡΤΕΛ και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών σε ΟΛΟ το φάσμα της διακίνησης και της εμπορίας καταναλωτικών αγαθών. Έτσι ορισμενος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων λυμαίνονται την αγορα και αποκομίζουν υπερκέρδη ακολουθώντας εναρμονισμένες πολιτικές τιμών» σημειώνει.

«Οι τιμές λοιπόν είναι πολλές φορές αδικαιολόγητα υψηλές, ενώ υπάρχουν συνθήκες μειωμένης ζήτησης και ενω το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί. Τι συμβαίνει; Υπάρχουν αθέμιτες συμπράξεις (δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ στην διαμόρφωση των τιμών) κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών και οι ευθύνες βαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε κλάδο.Σύμφωνα λοιπόν με υπεύθυνες εκτιμήσεις περίπου 1,2 δισ. ευρω είναι η ετήσια επιβάρυνση των καταναλωτών απο την ανεξέλεγκτη  δράση των ΚΑΡΤΕΛ, που συγκροτούνται κυρίως απο εταιρείες  ´"Σουπερ μάρκετ" και μεγάλους εισαγωγείς και χονδρεμπόρους» προσθέτει.

«Το ποσόν δε αυτό είναι τεράστιο, μεγαλύτερο απο τους συνολικους φόρους που πληρώνουν 4 εκατομυρια  οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Η ανυπαρξία και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών είναι πλέον ορατή και αποδεδειγμένη. 
Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν είναι τελικά συνειδητή. Άρα κινούνται αιτιολογημενες υποψίες και σκέψεις που οδηγούν αλλού. Έτσι λοιπόν στα "Σούπερ μάρκετ" της Αθήνας και της επαρχίας οι ΤΙΜΕΣ των τροφίμων είναι απο 7% μέχρι και 30% ψηλότερες απ' ότι στην Γερμανία, στην Γαλλία και σε άλλες χώρες όπου οι μέσοι μισθοί είναι πολυ υψηλότεροι» προσθέτει.

«Κατα συνέπεια, η διατήρηση των υψηλών τιμών, σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους εργασίας οδηγεί σε αυξήσεις του περιθωρίου κέρδους πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, που παρά την μείωση των πωλήσεων αυξάνουν η και ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ την κερδοφορία τους σε βάρος των πολλών και κυρίως των φτωχών και των αδυνάτων. Και εδω επιβεβαιώνεται ότι, η ανυπαρξία και η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των ελεγκτικών μηχανισμών είναι πλέον ΟΡΑΤΗ και αποδεδειγμένη» υπογραμμίζει ο κ. Καρχιμάκης. 

«Το σύστημα διεμβολίζεται μόνο με σύγκρουση και όχι με θεωρίες και ύποπτες ενοχές. Το σύστημα αυτό θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο του, εάν η συντεταγμένη πολιτεία, συνεχίζει να το αντιμετωπίζει, ειδικά τώρα που είναι περίοδος κρίσης, με χάδια, με θεωρίες και με αμήχανες ή και ύποπτες ανοχές. Το σύστημα αυτό, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τους αδύναμους και τα θύματα του πολέμου της κρίσης διεμβολίζεται, διαπερναται και συνετίζεται, μόνο με μια διαρκή και αμείλικτη σύγκρουση» καταλήγει.