Με τους εισηγητές όλων των κομμάτων, ξεκίνησε στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που έκαναν λόγο για αναγκαιότητα οριστικής αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας, ενώ κατά δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ που υποστήριξαν ότι μόνο εισπρακτικά χαρακτηριστικά έχει, ενώ δεν βάζει δικλείδες ασφαλείας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι, «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας για να τελειώνουμε οριστικά με το φαινόμενο της παράνομης δόμησης και της άναρχης χωροταξικής εικόνας που παρουσιάζει η Ελλάδα».

Ως μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να δώσει μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, υποστήριξε ότι «είναι τόσες πολλές οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που προδιαγράφεται και η τύχη του».

Ακόμα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να προλάβει την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε άκυρο τον νόμο 4014/2011, αλλά και να διευκολύνει ακόμη περισσότερους αυθαιρετούχους.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει καθαρά εισπρακτικά χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να δώσει οριστική λύση στην αυθαίρετη δόμηση.
 
Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχέδιου δήλωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας ότι για πολλοστή φορά η πολιτεία ανεπιτυχώς προσπαθεί να βάλει τάξη σε αυθαίρετες κατασκευές.

«Είναι προφανώς αναγκαίο το νομοσχέδιο, αναδεικνύει και καταγράφει την αυθαίρετη δόμηση τοποθετώντας την κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία, τον Ιούλιο του 2011 με τρόπο αντικειμενικό και μη αμφισβητήσιμο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που στηρίζουμε το νομοσχέδιο», επεσήμανε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.

Ωστόσο δήλωσε την αντίθεση του κόμματος της στα άρθρα 2 και 16 με τα οποία προσδιορίζονται οι εξαιρέσεις κτισμάτων σε παραλίες, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους.
 
Κατά του νομοσχεδίου που έχει όπως είπε μόνο εισπρακτική λογική και ταυτόχρονα ενισχύει και ευνοεί περαιτέρω το κεφάλαιο σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.