Γιάννης Κοκκινίδης

Ξεκινούν στην Τουρκία οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ οι παραιτήσεις πολύτιμων στελεχών της πέφτουν «βροχή».

Μάλιστα χτες απαιτήθηκε να γίνει εσπευσμένα συνάντηση  του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Οζέλ ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνει σήμερα, με τη σύγκλιση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Παραιτήθηκαν τρεις πτέραρχοι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκατόν δέκα πιλότοι και δημιουργείται και μεγάλο κενό στον Τουρκικό Στρατό καθώς πρέπει να αποστρατεύσουν και ανώτατους αξιωματικούς που εμπλέκονται στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

Όπως αναφέρεται στον Τουρκικό τύπο  αναμένεται να αποστρατευθεί και ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, Μουράτ Μπιλγκέλ, ενώ δεν υπάρχει άλλος στο επίπεδο του ναυάρχου, προς αντικατάστασή του. Γι αυτό το λόγο εξετάζεται η περίπτωση ανάθεσης των ναυτικών δυνάμεων σε ένα βαθμό χαμηλότερο.
 
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι στη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου , θα ληφθούν αποφάσεις και αναφορικά με την κατάσταση των στρατηγών που είναι υπό κράτηση με κατηγορίες για απόπειρες πραξικοπήματος (σχέδιο Βαριοπούλα κλπ) καθώς επίσης και για αιτήματα των στρατιωτικών που έχουν παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, δεν διαψεύστηκε η είδηση αναφορικά με την παραίτηση τριών πτεράρχων. Συνολικά τα κρίσιμα κεφάλαια που θα συζητηθούν είναι, κατα τα δημοσιεύματα, οι προαγωγές, οι διορισμοί και αποστρατείες.

Θεωρείται πιθανή η αντικατάσταση των διοικητών και στους τέσσερις κλάδους των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Άμυνας  Γιλμάζ 110 τούρκοι πιλότοι παραιτήθηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2013.
 
«63 απ’ αυτούς ήταν πιλότοι μαχητικών και οι υπόλοιποι άλλων αεροσκαφών. Όλοι τους υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους για να αποχωρήσου από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο τούρκος Υπουργός Άμυνας.
 
Ο Γιλμάζ υποχθεώθηκε να απαντήσει στο ερώτημα μετά από επερώτηση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουμούτ Οράν ο οποίος είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις πληροφορίες των παραιτήσεων των τούρκων πιλότων.
 
Οι πληροφορίες περι παραιτήσεων 110 πολότων υπήρχαν από τον Φεβρουάριο όμως η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο απέφευγαν να απαντήσουν.
 
Οι παραιτήσεις θεωρείται πως είναι η αντίδραση των πιλότων στις συλλήψεις των συναδέλφων τους με τις κατηγορίες συμμετοχής τους σε παρακρατικές οργανώσεις όπως η Εργκενεκόν κτλ.
 
Σύμφωνα με την Αξιωματική αντιπολίτευση αυτές οι παραιτήσει ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα για το αξιόμαχο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς αντιστοιχούν στο 15% των αξιωματικών της Αεροπορίας!
Επίσης σε παραίτηση προχώρησαν τρεις Τούρκοι Πτέραρχοι – οι Νεζίχ Νταμτζί, Ατίλα Οζτούρκ και Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου – την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας  που ξεκινάνε σήμερα   1η Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται  σε μέρος του Τουρκικού τύπου ο Νεζίχ Νταμτζί πρόσφατα, δήλωσε τη συμπάθειά του προς τους διαδηλωτές για το πάρκο Γκεζί. Ο Νταμτζί έχει ήδη καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση, και η αίτηση θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τους άλλους δύο, ο Ατίλα Οζτούρκ είναι κατηγορούμενος σε δίκη κατασκοπείας, και ο  Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου κατηγορείται ότι εμπόδισε την επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπλάνων, όταν αυτά εντοπίστηκαν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με τις τουρκικές βάσεις.