current views are: 1

1 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση12:44

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και η κατάργηση φορέων με Προεδρικό Διάταγμα

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση.  Παράλληλα, δεκτή κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγινε η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση.  Παράλληλα, δεκτή κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγινε η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση. 

Δεκτά κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, και αφορούν την καταβολή προστίμων. Τα άρθρα υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, σε σύνολο 96 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 52 βουλευτές, κατά 42 ενώ δύο βουλευτές δήλωσαν παρών.

Παράλληλα, δεκτή κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγινε η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

Αναφερόμενος στην τροπολογία ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι καταργήσεις με Προεδρικά Διατάγματα στηρίζονται σε αξιολόγηση των δομών που έχει γίνει. Έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αξιολόγησης των κεντρικών δομών όλων των υπουργείων».

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι έφυγε από την Βουλή, αυτός ο οποίος «είναι ο αρμόδιος εισηγητής της ντροπολογίας και τον βλέπουμε να δραπετεύει».

Έδωσε έμφαση στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και υπογράμμισε: «Αυτές οι απολύσεις ελέγχονται πολιτικά και κοινωνικά. Αυτό τον έλεγχο, που ασκεί η Βουλή, θέλετε να αποφύγετε. Αυτό τον έλεγχο τον αποφεύγουν μη δημοκρατικά καθεστώτα. Δεν κινείστε στα όρια του πραξικοπήματος, κάνετε πραξικόπημα. Τα πραξικοπήματα δεν θέλουν ερπύστριες και τανκς».

«Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ηγουμενίτσα μίλησε για μικρά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Άρα τι τρικομματική, τι δικομματική, τι Χρυσή Αυγή. Τα ίδια λέμε», απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι με νομοτεχνική αλλαγή που έφερε στην τροπολογία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση να αλλάζουν τα κριτήρια μοριοδότησης τα οποία έχει αποφασίσει η Βουλή.

«Αντισυνταγματική και ηθικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών».

Πρόκειται για καταφανώς άσχετη τροπολογία, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση επιτρέπει στον εαυτό της αυτή την τακτική, αλλά όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τροπολογία για την ΕΡΤ που είχε καταθέσει το κόμμα μας».

Η ένταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως των βουλευτών.


σχετικα αρθρα