"Είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να πάρει σημαντικές αποφάσεις" και "αυτές οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές για όλη την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και το Ευρώ", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ελσίνκι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι, μετά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι τον Μάρτιο πρέπει να ληφθούν σημαντικές και περιεκτικές "αποφάσεις-πακέτο", προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις αγορές, ενώ υπογράμμισε ότι με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα "θα αποπληρωθεί το δάνειο και με τόκο", επισημαίνοντας ότι οι Φινλανδοί φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, η κ. Κιβινιέμι ανέφερε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνδράμει στη θέσπιση ενός περιεκτικού πακέτου που θα ηρεμήσει τις αγορές και πως αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών με δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου.

Η κ. Κιβινιέμι εξέφρασε ικανοποίηση εκ μέρους της χώρας της, για τα μέτρα που έλαβε άμεσα η Ελλάδα για να εξισορροπήσει την οικονομία της, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάστασή της "παραμένει πολύ ευαίσθητη" και πως "οι περισσότερες επίπονες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα στο δρόμο".

"Περιμένουμε ότι θα συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρώπης συνολικά", πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας και συμπλήρωσε ότι "είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών μας".

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε τη χώρα μας βιώσιμη οικονομία και αξιόπιστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους εταίρους και τους δανειστές μας", επισημαίνοντας ότι "είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και με τόκο".

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι "χρειάζεται να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε τους κανόνες για το μεγαλύτερο μας επίτευγμα που είναι η Οικονομική Ένωση", προκειμένου όπως είπε να δημιουργηθεί σταθερότητα στις αγορές, "διότι είδαμε μεγάλο φόβο και νευρικότητα εκ μέρους τους απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες και γενικά για το Ευρώ".

"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές και περιεκτικές αποφάσεις-πακέτο το Μάρτιο και φυσικά η Φινλανδία έχει να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο σε αυτές", υπογράμμισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι "αν και είναι δύσκολες και πολύπλοκες, είμαστε ικανοί να λάβουμε τις αποφάσεις και να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των λαών μας και να διασφαλίσουμε ότι το Ευρώ θα συνεχίσει να είναι ισχυρό και σταθερό, να σταθεροποιήσουμε τις οικονομίες μας και να κάνουμε την Ευρώπη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο".

Υπογράμμισε δε ότι "στο τέλος καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον των χωρών και των πολιτών μας, διότι είμαστε μέλη μιας Ένωσης, μιας κοινής οικογένειας αξιών, έχουμε κοινό νόμισμα, μια κοινή πολιτική και οικονομική Ένωση".

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να "επαναπρογραμματίσει" τα δάνειά της, δίνοντας περισσότερο χρόνο και εάν εγγυάται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ενέχει ρίσκο για τους Φινλανδούς φορολογούμενους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας από τους λόγους που γίνονται οι μεταρρυθμίσεις είναι για να γίνει η οικονομία βιώσιμη και επιπλέον "να έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το χρέος μας".

"Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ξεπληρώσουμε, το δάνειο θα αποπληρωθεί και με τόκο και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι δεν έχουν να ανησυχούν", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείσα εάν η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τους πολίτες της, η Φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη να συνδράμει στη θέσπιση ενός περιεκτικού πακέτου που θα ηρεμήσει τις αγορές.

"Αυτό το πακέτο το σχεδιάζουμε εδώ και καιρό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", είπε και πρόσθεσε ότι "αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού".

Ακόμη, ανέφερε ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει αποκλειστικά και μόνο τέτοιου είδους αποφάσεις που μπορεί να υπερασπιστεί ενώπιον του φινλανδικού λαού.

Ερωτηθείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή και τις διαδηλώσεις της Τετάρτης, καθώς επίσης και εάν θα ληφθούν νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και του χρέους που κληρονομήσαμε, αλλά δείξαμε αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις".

"Κατανοώ τον πόνο και τη διαμαρτυρία", είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες φορές λέει στους διαδηλωτές ότι θα ήθελε κι εκείνος να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες, διότι, όπως είπε, δεν χαίρεται για ότι συμβαίνει και διερωτήθηκε "γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση".

Σημείωσε ωστόσο ότι "δεν είναι αρκετό να διαμαρτυρόμαστε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και πιστεύω το ίδιο και ο ελληνικός λαός".

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "το 80% των πιο δύσκολων αποφάσεων έχει ληφθεί" και υπογράμμισε ότι ακόμα έχουν πολλά να γίνουν παραπέμποντας στη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, το αγροτικό μοντέλο και τον τουρισμό και συμπλήρωσε: " θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, να φέρουμε επενδύσεις, να μπορούμε να αποκρατικοποιήσουμε ώστε να μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος, παράλληλα με την ενίσχυση της ανάπτυξης".

"Ελπίζουμε να γίνουμε κατά το δυνατό, η Φινλανδία του Νότου", είπε απαντώντας σε σχετική αναφορά της κ. Κιβινιέμι και ανέφερε ότι η χώρα μας συνεργάζεται στενά με τη Φινλανδία σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση και ότι συζητήθηκαν και άλλα πεδία συνεργασίας.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις αλλαγές που ήδη έχει κάνει σε έναν χρόνο και που συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο που παρείχε η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, για τον οποίο "συλλογικά πήραμε σημαντικές αποφάσεις" και ευχαρίστησε τη φινλανδική κυβέρνηση και τον φινλανδικό λαό για τη στήριξή τους στη χώρα μας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη "γειτονικές" μας χώρες Αίγυπτο και Λιβύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "καταδικάζουμε τη βία" και πως "χρειαζόμαστε μια ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία".

Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, όπως και η Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική πολιτεία συμμετέχει αυτές τις ημέρες στην απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών από την Λιβύη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη βοήθεια προς τους Κινέζους, μέσω της Κρήτης.

Eπαφές του Γιώργου Παπανδρέου στο Ελσίνκι

Συναντήσεις με τον Επίτροπο ΟικονομικώνΥποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου καθώς επίσης και τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, μετά τη συνάντησή του με την Φιλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ελσίνκι ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψή του στο εργοστάσιο της φινλανδικής εταιρείας αθλητικών προϊόντων "Suunto".

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να συναντηθούν, με την ευκαιρία της παρουσίας του ίδιου στην πατρίδα του και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ελσίνκι.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο, όπου διέμεινε ο πρωθυπουργός, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα ενόψει και των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, ενώ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και γενικότερα στον αραβικό κόσμο.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος στη συνέχεια τον παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Επιπλέον, αν και είχε προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιούτα Ούρπιλαϊνεν, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω ασθένειάς της, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.