Λίγο μετά το 1ο, ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που «γέννησε» το ενιαίο κόμμα υποδεικνύοντας στις συνιστώσες την αυτοδιάλυσή τους, δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο απεικονίζουν τη... ρεαλιστική οικονομική στροφή της Κουμουνδούρου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «δεν επιδιώκουμε αναβίωση της πολιτικής των ελλειμμάτων, πράγμα άλλωστε ανέφικτο από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα κρατικού δανεισμού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις. Το ζητούμενο στις συνθήκες αυτές δεν είναι ούτε η παθητική αναμονή ούτε ο μαξιμαλισμός των στόχων αλλά η χάραξη εκείνης της στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να απαλλαγούμε τελικά από την παγίδα του χρέους και τη θηλιά της εξάρτησης».

Ο κ. Δραγασάκης προσθέτει ότι «ο κρατικός καπιταλισμόςδεν είναι ούτε ο στόχος μας ούτε το όραμά μας. Ούτε τον θεωρούμε προθάλαμο του σοσιαλισμού. Αυτή η τριτοκοσμική άποψη αποδείχθηκε όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό. «Εχουμε δεσμευτεί να επαναφέρουμε την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της τελευταίας εθνικής συλλογικής σύμβασης που αφορά στον κατώτατο μισθό. Ποτέ όμως δεν είπαμε, όπως ψευδώς μας κατηγορεί η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, ότι, πατώντας ένα κουμπί, όλοι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009. Τότε, το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 240 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 180 δισ. ευρώ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει».

Ο κ. Παπαδημούλης συνεχίζει, λέγοντας ότι «επανειλημμένα το έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Δυστυχώς, όμως, η πανίσχυρη αντίπαλη προπαγάνδα προσπαθεί να μας εμφανίσει ως μια δύναμη που δήθεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Αν θέλουν να βρουν κάτι τέτοιο, ας ψάξουν στα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα «Ζάππεια Ι, ΙΙ, ΙII», καθώς και το «λεφτά υπάρχουν» εκείνοι τα είπαν, όχι εμείς».