current views are: 5

4 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση14:52

Ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης του πλανήτη κινδυνεύει να αποδειχθεί… χάρτινος

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρότζεκτς των τελευταίων δεκαετιών τέθηκε σε εφαρμογή στην κινεζική πόλη Changsua πριν από μερικές ημέρες: Η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, με ύψος 838 μέτρων και 220 ορόφους, με στόχο να ξεπεράσει τον Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Δημοσίευση 14:52’
αρθρο-newpost

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρότζεκτς των τελευταίων δεκαετιών τέθηκε σε εφαρμογή στην κινεζική πόλη Changsua πριν από μερικές ημέρες: Η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, με ύψος 838 μέτρων και 220 ορόφους, με στόχο να ξεπεράσει τον Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρότζεκτς των τελευταίων δεκαετιών τέθηκε σε εφαρμογή στην κινεζική πόλη Changsua πριν από μερικές ημέρες: Η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, με ύψος 838 μέτρων και 220 ορόφους, με στόχο να ξεπεράσει τον Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις είναι έντονες, με τον αρχιτέκτονα να επιμένει και τις αρχές να βάζουν προσωρινό «φρένο» στο σχέδιο επικαλούμενες τα εύλογα ερωτήματα που γεννούνται ως προς την ασφάλεια της κατασκευής.

Με προϋπολογισμό 1,4 δισ. δολάρια, η εταιρεία Broad Group βάλθηκε να τρελάνει όλη την… Κίνα όταν ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει το έργο σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2014!

Ενδεικτικό είναι ότι η κατασκευή του ουρανοξύστη στο Ντουμπάι πήρε τουλάχιστον 5 χρόνια. Αυτό όμως που πραγματικά αξίζει προσοχής, είναι το όραμα του εμπνευστή του έργου και ιδρυτή της Broad Group, τον Zhang Yue ο οποίος αντιλαμβάνεται τον ουρανοξύστη ως μία απόλυτα αυτόνομη και λειτουργική πόλη, μέσα στην… πόλη. Σχολεία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πάρκα, πισίνες και νοσοκομεία θα βρίσκονται μέσα στο κτίριο, ώστε να εξυπηρετούν τους 31.400 ενοίκους του.

Βέβαια, για να γίνει το όνειρο του Yue πραγματικότητα, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλοί «σκόπελοι», και κυρίως αυτό της ασφάλειας τόσο της κατασκευής όσο και των ενοίκων. Ήδη οι κινεζικές αρχές φρόντισαν λίγες ημέρες μετά τη θεμελίωση του έργου και τις πρώτες κατασκευές να «παγώσουν» προσωρινά το σχέδιο .

Οι ανησυχίες για την αντοχή του κτιρίου σε σεισμούς – ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι σεισμογενής χώρα- είναι κάτι παραπάνω από έντονες, με την εταιρεία να επιμένει ότι ο ουρανοξύστης μπορεί να αντέξει δονήσεις μεγαλύτερες των 9 ρίχτερ. Παρόμοιοι προβληματισμοί έχουν εκφραστεί για το πώς θα μπορέσει να εκκενωθεί το θηριώδες κτίριο σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά και για τα μέσα που θα χρειαστούν για την κατάσβεσή της.

Ο Youwei Wang, αντιπρόεδρος της Κίνας Ακαδημίας της Οικοδομικής Έρευνας εκτιμά ότι ένας ανελκυστήρας στον ουρανοξύστη θα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ταξιδέψει από το έδαφος προς τους πάνω ορόφους. «Τα λεπτά αυτά θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε. Εξίσου αμφιλεγόμενη είναι η τεχνική που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η εταιρεία στην κατασκευή του έργου. Για την ακρίβεια θα στήσει το κτίριο, όπως τα τουβλάκια… lego, δηλαδή κομμάτι – κομμάτι, γεγονός που μειώνει αισθητά το χρόνο της κατασκευής, γεγονός που εγείρει αντιδράσεις, καθώς είναι μία τεχνολογία που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και δεν έχει ελεγχθεί στην πράξη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για τα σχέδια της Broad Group. Και αυτό η εταιρεία δεν έχει κατασκευάσει οτιδήποτε υψηλότερο από 30 ορόφους, αλλά οι κατασκευαστές φαίνεται να μην ενοχλούνται κι επιμένουν ότι όλα θα γίνουν όπως προβλέπει το σχέδιο τους, με την ολοκλήρωση πέντε ορόφων την ημέρα.

Σε περίπτωση που ξεπεράσει την απαγόρευση των αρχών, και καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια, αναμφίβολα το πρόζεκτ του Zhang Yue θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον… Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και να γίνει ευρύτερα γνωστός…


σχετικα αρθρα