Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Καρλιώτης

Χωρίς ναυαγοσώστες αφήνουν τις παραλίες οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής και άλλων νομών της Ελλάδος εν μέσω τουριστικής περιόδου. Το μπάνιο γίνεται χωρίς ασφάλεια σε χιλιάδες παραλίες απειλώντας την ανθρώπινη ζώη.

Στη χώρα όπου τη δεύτερη θέση αιτίας θανάτου είναι ο πνιγμός (στη πρώτη θέση είναι τα τροχαία), χιλιάδες παραλίες που σφύζουν από λουόμενους Έλληνες και ξένους μένουν χωρίς ναυαγοσώστες.

Η νομοθεσία ορίζει πως στις παραλίες που χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες θα πρέπει οι δήμοι στους οποίους υπάγονται να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες με τρίμηνη σύμβαση που θα καλύπτει τους καλοκαιρινούς μήνες από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου.

«Εγκληματική αμέλεια των δήμων»

Όπως καταγγέλλει στο newpost, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανιδής, είναι εγκληματικό να μην γίνονται έγκαιρα οι προσλήψεις των ναυαγοσωστικών από τους δήμους για τους θερινούς μήνες και να αφήνουν απροστάτευτες τις παραλίες.

«Είναι εγκληματικό, αφήνουν τις παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Οι περισσότεροι δήμοι δεν τηρούν ή το κάνουν καθυστερημένα αφήνοντας χωρίς ναυαγοσώστες τις παραλίες ενώ κανονικά προβλέπεται από την νομοθεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Να επέμβει ο εισαγγελέας»

Ο κ. Γιοβανίδης καλεί τον εισαγγελέα να επέμβει διώκοντας ποινικά τους υπευθύνους για την κωλυσιεργία των προσλήψεων. «Να επέμβει ο εισαγγελέας δεκατέσσερα χρόνια επαναλαμβάνονται τα ίδια» και πρόσθεσε

«Τα λιμεναρχεία ανέχονται όλη αυτή τη διαδικασία για πολλά χρόνια, τα πρόστιμα που βάζουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία είναι το κόστος του ναυαγοσώστη και μπαίνει μια απάνθρωπη κατάσταση που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή και την ασφαλή κολύμβηση».

Αποχαρακτηρίζουν τις παραλίες από «πολυσύχναστες»

Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη, εκτός της εγκληματικής αμέλειας που των δήμων για τις προσλήψεις ναυαγοσωστών,  καταγγέλλει και τους «περίεργους» αποχαρακτηρισμούς παραλιών από πολυσύχναστες, ενώ δέχονται πάνω από 500 άτομα.

«Έχουν αποχαρακτηρίσει τουλάχιστον το 50% των παραλιών από πολυσύχναστες, ενώ δέχονται πάνω από 500 άτομα, μειοψηφούντος  του λιμενάρχη. Αυτό σημαίνει ότι ο λιμενάρχης λέει ότι η παραλία έχει κόσμο και ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αποχαρακτήρισαν δεκάδες παραλίες» είπε.