Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον αποτελεί κομβικό σημείο της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Βεβαίως, αν και οι πολύμηνες διπλωματικές επαφές και οι λεπτομερείς προετοιμασίες είχαν να κάνουν με τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, οι επαφές του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν εκεί.

Μάλιστα, παρόλο κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού το αμερικανικό Κογκρέσο είναι κλειστό λόγω θέρους, γεγονός που δυσκολεύει τις συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές, οι συνεργάτες του έλληνα πρωθυπουργού έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που έφταναν στην Αθήνα, ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά και για τη χώρα μας, από μεγάλα επενδυτικά funds και γνωστούς αμερικανούς επιχειρηματίες με μεγάλο «εδικό βάρος» ήταν έντονο.

Στο πλαίσιο αυτό το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Αυγούστου, ένα 24ωρο μετά το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Νέα Υόρκη σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει σε ισχυρούς αμερικανούς και ελληνοαμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί έναν ελκυστικό, σταθερό και ασφαλή προορισμό για τους αμερικανούς επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα παρακολουθούν και ομογενείς μας με μεγάλη επιρροή στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα και οικονομία, θα τους ζητήσει να στηρίξουν την ελληνική προσπάθεια πάνω στη λογική «win-win». Και οι αμερικανοί επιχειρηματίες μπορούν να κερδίσουν επενδύοντας στη χώρα μας και η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει οφέλη από τη ρευστότητα και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι επενδύσεις αυτές.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με τον οποίο θα επισκεφθούν και το «Ground Zero» όπου θα ανεγερθεί κα ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεβρίου του 2001.