«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε συνολική κατάρρευση μετά τα πρώτα πλήγματα που υπέστη από τον μνημονιακό Καλλικράτη. Τις δραστικές περικοπές ακόμα και στους θεσμοθετημένους πόρους της, που δεν της επιτρέπουν να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, ακολουθεί η ραγδαία μείωση του προσωπικού που της απέμεινε», τονίζει σε δήλωσή του για την κινητικότητα - διαθεσιμότητα ο Αλέξης Μητρόπουλος

Όπως αναφέρει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Το υπαλληλικό προσωπικό των ΟΤΑ θα αποτελέσει, κατά τις συνδυασμένες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών κ.κ. Μητσοτάκη και Μιχελάκη, τη νέα δεξαμενή των απολύσεων. Με την ψευδεπίγραφη διαδικασία της αξιολόγησης – κινητικότητας θα βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι αλλά και συμβασιούχοι που διορίστηκαν βάσει των σχετικών αποφάσεων του δικαστηρίου της Ε.Ε. Ενώ όλες οι σύγχρονες κοινωνίες ενισχύουν σε εξουσίες, πόρους και προσωπικό τους αποκεντρωμένους φορείς, η Ελλάδα του μνημονίου επιστρέφει σε προδημοκρατικές εποχές με κατάργηση των οικονομικών και διοικητικών οργανισμών των τοπικών κοινωνιών».

Και καταλήγει με νόημα: «Το εντυπωσιακότερο πάντως είναι πως δεν βρέθηκε ακόμη ένας κυβερνητικός παράγοντας να ψελλίσει προς τους εκπροσώπους της τριαρχίας των δανειστών το αυτονόητο: γιατί επιμένουν να γίνει στην Ελλάδα αυτό που δεν μπορούν να διανοηθούν να γίνει στις ίδιες τις χώρες τους».