Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Βαγγελης Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Κώστα Σημίτη. Η αφορμή ήταν η επέτειος του κινήματος στην 3η του Σεπτέμβρη, για την οποία ο κ. Βενιζέλος θα επικοινωνήσει και με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Με τον Σημίτη ωστόσο η επικοινωνία ήταν ουσιαστικότερη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον χρειάζεται, χρειάζεται τους εκσυγχρονιστές, έχει αρχίσει άλλωστε να υποπτεύεται, ότι οι «παπανδρεϊκοί» κάτι του στήνουν.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη συνομιλία Βενιζέλου-Σημίτη κάτω από τον γενικό τίτλο, «πολιτικές εξελίξεις». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει, ότι οι χειρισμοί του στην υπόθεση Κουκουλόπουλου ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος.

Αρνούμενος να τιμωρήσει τον έμπιστο του Πάρι, που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πήγε κόντρα στη γραμμή, ο Βενιζέλος «απελευθέρωσε» τους «παπανδρεϊκούς». Τις τελευταίες δύο εβδομάδες  όλες οι φανερές και υπόγειες διαφοροποιήσεις και έμμεσες ή άμεσες αμφισβητήσεις της ηγεσίας του προέρχονται από αυτήν την πτέρυγα.

Τους προηγούμενους μήνες, οι παπανδρεϊκοί ήταν οι τελευταίοι που φοβόταν ο Βενιζέλος, ως πόλος ισχύος μέσα στο ΠΑΣΟΚ έδειχναν ασύνταχτοι και χωρίς ισχύ. Ο ίδιος ο Γιώργος άλλωστε δεν μπορεί ακόμα να κυκλοφορήσει στο δρόμο και στο συνέδριο οι παπανδρεϊκοί – με εξαίρεση την θριαμβική υποδοχή στο Γιώργο - δεν έπαιξαν σχεδόν κανένα  ρόλο.

Την ομάδα Καρχιμάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να την εξουδετερώσει, στέλνοντας τον Χρήστο Παπουτσή  στη Διεθνή Τράπεζα, μια λάθος κίνηση χωρίς αποτελέσματα όπως αποδείχτηκε. Να ανησυχεί ο Βενιζέλος έχει κάθε λόγο: οι παπανδρεϊκοί χτίζουν ένα διάδοχο – τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Καταλαβαίνοντας ότι ο Σαχινίδης είναι η πιο σοβαρή περίπτωση στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο και άρα δυνάμει επικίνδυνος, ο Βενιζέλος επιχείρησε να τον προσεταιριστεί, εκείνος όμως παρέμεινε με τους επτά πρώην υφυπουργούς (όλους παπανδρεϊκούς ως το μεδούλι, που τον σπρώχνουν για αρχηγό).

Στον ανασχηματισμό, ο Σαχινίδης αρνήθηκε κάθε αξίωμα, ακόμα και αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, για να καταστήσει διακριτή τη διαφοροποίηση του από τον αρχηγό.  Οι επιτελείς του Βενιζέλου λένε, ότι αυτή η διαφοροποίηση γίνεται πλέον επιδεικτικά, και εκτιμούν ότι ο Σαχινίδης επιδιώκει έτσι να χτίσει το προφίλ του έτερου πόλου μέσα στο κόμμα.

Αυτό που έβαλε σε σκέψεις τον Βενιζέλο πάντως ήταν οι ψηφοφορίες για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο επιτελείο του δεν έχουν καμιά αμφιβολία, ότι οι περισσότεροι παπανδρεϊκοί ψήφισαν κατά της παραπομπής και της κομματικής γραμμής.

Θεωρούν επίσης ότι ο Σαχινίδης κινείται και χτίζει συμμαχίες και με πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά αμφισβητούν έντονα το Βενιζέλο, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος που στη συζήτηση για την παραπομπή, μίλησε υπέρ του Παπακωνσταντίνου.

Τι περιμένουν οι παπανδρεϊκοί; Την επόμενη κυβερνητική κρίση, ώστε να αμφισβητήσουν τον αρχηγό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Βενιζέλος μόνο στους εκσυγχρονιστές μπορεί να βασιστεί, μια ομάδα στην οποία ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να ασκεί επιρροή. Η συνοχή του ΠΑΣΟΚ παραμένει μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.