Οκτώ ομογενείς μας, που ζουν τώρα στις ΗΠΑ, διεκδικούν την ακίνητη περιουσία προγόνου τους, που αρπάχτηκε αυθαίρετα και με δολοπλοκίες, από το τουρκικό κράτος το 1958.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Akşam oι Έλληνες αυτοί είναι απόγονοι του Γιώργου Παναγιωτίδη ο οποίος ήταν Τούρκος υπήκοος, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας.

Οι συγκεκριμένοι ομοεθνείς μας, που είναι οι φυσικοί κληρονόμοι του Γ. Παναγιωτίδη, ζητούν να τους επιστραφεί οικόπεδο 45.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τοπ Καπί, σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Η διεκδίκηση της συγκεκριμένης έκτασης αποτελεί μεγάλο αγκάθι σήμερα για την κυβέρνηση Ερντογάν , καθώς εκεί βρίσκονται οι τάφοι και τα μνημεία του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές.

Η αρπαγή της περιουσίας του Γιώργου Παναγιωτίδη ξεκίνησε το 1958 όταν το τουρκικό δημόσιο χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο ομοεθνή μας αγνοούμενο ενώ είχε πεθάνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Και προκειμένου να πάρει στην κυριότητά της τα 4,5 στρέμματα στο Τοπ Καπί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Παναγιωτίδης δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και προχώρησαν σε κατάσχεση της περιουσίας του.

Το 1978 αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για νόμιμο Τούρκο πολίτη και ότι το μπέρδεμα έγινε από ...λάθος στο ληξιαρχείο. Μετά από δικαστικές διαμάχες η οικογένειά του είχε λάβει μια μικρή αποζημίωση από το δημόσιο για ένα μικρό μέρος της περιουσίας του.

Τώρα όμως με εξουσιοδοτήσεις που έστειλαν από τις ΗΠΑ στο δικηγόρο τους διεκδικούν την κυριαρχία όλου του οικοπέδου.