«Η Ελλάδα έχει συνάψει ένα δάνειο το οποίο την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia24 τονίζοντας ότι «δεν είναι λύση να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει στη χώρα» και επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θέλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και μία ριζική αλλαγή της Ε.Ε.

«Όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης αυτής της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αλλά πηγαίνουν για να ξεπληρώσουν παλιότερα δάνεια. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει συνάψει ένα δάνειο το οποίο την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο» ανέφερε.

«Γι' αυτό λοιπόν εναντιωνόμαστε στη λιτότητα και διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας που θα είναι βιώσιμη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Διότι αυτό το χρέος δε μπορούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσουμε στο βαθμό που διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται» σημείωσε.

«Όμως, η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις. Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης. Και οι άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να έχουν μια ανάλογη πορεία και προοπτική. Στο βαθμό όμως που θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να προτάξουν μια εναλλακτική λύση και για τις ίδιες τις χώρες στις οποίες αναφέρονται και για όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό εμείς μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη» επισήμανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη. Η Ευρώπη θα μπορέσει να ανοικοδομηθεί και να προχωρήσει μπροστά σε ένα δύσκολο πολυπολικό διεθνές περιβάλλον μόνο αν βαθύνει τη δημοκρατία της και την αλληλεγγύη της. Υπήρχε ένας έλληνας διανοητής που πριν από πολλά χρόνια έκανε κριτική στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, στην Σοβιετική Ένωση, κι έλεγε ότι ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρχει. Σήμερα μπορώ να παραφράσω αυτό το διανοητή και να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί» ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κυρία Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας» για να προσθέσει: 

«Τη δεκαετία του 1930 η Ευρώπη οδηγήθηκε σε μια σύγκρουση που οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς επειδή ακολουθήθηκαν αυτές οι πολιτικές της σκληρής και βάναυσης λιτότητας που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία. Κινδυνεύει η Ευρώπη από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, από την άνοδο των νεοναζί και του φασισμού, που είναι κάτι που αμαυρώνει τη χώρα μου και την ιστορία του ελληνικού λαού, η οποία είναι μια ιστορία αγώνων απέναντι στον φασισμό, μια ιστορία και μια παράδοση κοινή με αυτή του ρώσικου λαού. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι είναι πολύ κρίσιμες οι εξελίξεις. Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γι αυτό δε ζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ζητάμε τη ριζική αλλαγή της ευρωζώνης κι οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, εμείς θεωρούμε όλες τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών το κοινό μας σπίτι, που πρέπει να το προστατεύσουμε».

«Μας λένε» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ότι πρέπει να ακολουθήσουμε προγράμματα τα οποία είναι αδιέξοδα, το αναγνωρίζουν και αυτοί οι ίδιοι ότι είναι αδιέξοδα, κι ότι αν δεν τα ακολουθήσουμε θα μας διώξουν από το κοινό μας σπίτι. Η δημοσιονομική ένωση βεβαίως είναι μια προοπτική η οποία θα μπορέσει να δώσει μέλλον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όμως αν βασίζεται στη λογική της ηγεμονίας του πλεονασματικού Βορρά έναντι του ελλειμματικού Νότου, θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Κι επαναλαμβάνω, το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη, το κοινό σπίτι όλων των λαών».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος».

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτόν τον ταραγμένο, πολυπολικό κόσμο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου» κατέληξε.