Ακόμα πιο κοντά θα έρθουν οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ καθώς θα αποκτήσουν ενεργειακή διασύνδεση και στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «EuroAsia Interconnector» θα μεταφέρει ισχύ 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Η ανακοίνωση αυτή θα γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών κρατών με κοινή διακήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης εργασίας, αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.

Στη συνάντηση θα μετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου.

Το ηλεκτρικό αυτό δίκτυο ενισχύει  περαιτέρω τη στρατηγική συμμαχία  των εμπλεκόμενων κρατών.

Να σημειωθεί ότι στη  εν λόγω συνάντηση πρόκειται επίσης να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης από τους τρεις υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο. 

Γ. Κοκ.