Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στις 15:00 αύριο το μεσημέρι της Πέμπτης (22.00 ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα, θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από την παραδοσιακή χειραψία για τους φωτογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία, θα ξεκινήσουν τη συζήτηση των καυτών θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Μόλις οι πόρτες κλείσουν οι δύο ηγέτες για μια ώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα ανοίξουν τα χαρτιά της κάθε πλευράς πάνω στη διευρυμένη και αναβαθμισμένη ατζέντα που είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια το προηγούμενο διάστημα από τα επιτελεία των δύο κυβερνήσεων και η οποία είχε οριστικοποιηθεί με την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, στις 21 Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής είναι τεράστιο, καθώς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στο εσωτερικό και σε μια δύσκολη συγκυρία διεθνώς και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι και μόνο η πρόσκληση Ομπάμα, δείχνει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της αμερικανικής πλευράς στο πρόσωπο και στο ρόλο του κ. Σαμαρά.

Πρώτο θέμα στη λίστα των συνομιλιών βρίσκεται η οικονομία και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Για το ζήτημα αυτό όπως έχει φανεί από τη στάση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, υπάρχει συναντίληψη για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή.

Η ανησυχία για την κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και η διαφωνία για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία, έχει εκφραστεί πολλές φορές από την αμερικανική πλευρά που ζητά αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση χρέους επηρεάζει άμεσα και τη σταθερότητα της δικής τους οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ και η οποία εκφράστηκε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.

Άλλωστε η οποιαδήποτε έκφραση στήριξης του προέδρου Ομπάμα προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να αποτελέσει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι χώρα μας μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης και να προκαλέσει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από αμερικανικά επενδυτικά εργαλεία που υπό προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν με καλούς όρους τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Επίσης η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία που η Ελλάδα μπαίνει σαν ισχυρός παίκτης στο ενεργειακό παιχνίδι, έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο αγωγός TAP και η επιλογή της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι φυσικό, οι κινήσεις αυτές και κυρίως οι ενδείξεις για σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στη χώρα μας έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών εταιριών εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Άλλωστε το παιχνίδι της ενεργειακής απεξάρτησης στη Ευρώπη, μέσα από μια συνολική πολιτική για τη θάλασσα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τώρα ξεκινά, με τη χώρα μας να το έχει θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας το Α΄ εξάμηνο του 2014 και πολλούς παίκτες να θέλουν πλέον να μπουν στο παιχνίδι.

Εκτός από τα οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης, θα βρεθούν επίσης, η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και η Διαντλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ζήτημα μεγάλης σημασίας ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας).

Στον αμυντικό τομέα η λίστα περιλαμβάνει θέματα ΝΑΤΟϊκής και στρατιωτικής συνεργασίας, όπου περιλαμβάνονται και τα εξοπλιστικά, υπό τα οικονομικά δεδομένα όμως που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, όπως και ζητήματα συντήρησης και αναβάθμισης υλικού, όπου πιθανότατα να δούμε και μια κίνηση αβροφροσύνης από την αμερικανική πλευρά η οποία είχε συζητηθεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.                              

Νέες προοπτικές ανοίγονται και για το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την περιφερειακή συνεργασία (που αφορά και το Σκοπιανό), τις προοπτικές διευθέτησης στην Κύπρο (με τις ΗΠΑ να ζητούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων) και τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Συρία.

Η ισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ελλάδα αποτελεί πάντοτε ζητούμενο, με δεδομένο ότι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κάποια νευρικότητα. Επίσης προβληματισμό προκαλούν στην Ουάσιγκτον και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και το μουσουλμανικό τόξο, μετά την αποτυχία των Τούρκων να επενδύσουν ελπίδες στην μουσουλμανική αδελφότητα.

Την ίδια ώρα η προσπάθεια της Ελλάδας να ελέγξει τα δύσκολα σύνορά της, αλλά και η συμβολή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (πρόσφατη σύλληψη των Κούρδων), παρακολουθείται στενά από τους Αμερικανούς, για τους οποίους η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί βασική πολιτική. Υπό το πρίσμα αυτό, η προοπτική να καταστεί η Ελλάδα πυρήνας ασφάλειας στην λεκάνη της Μεσογείου, κερδίζει συνεχώς έδαφος.