Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Μικρό καλάθι κρατάνε στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπαμα.

Όπως λένε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντέχνως  μια μερίδα των ΜΜΕ καλλιεργεί την   εντύπωση ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτή την συνάντηση ενώ στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα όλων των ταξιδιών του είναι πενιχρά  έως ανύπαρκτα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας μάλιστα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για το τι μπορεί να φέρει αυτό το ταξίδι επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής. «Δεν περιμένουμε κάτι θεαματικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α αλλά είναι προτιμότερο να δει κανείς τα αποτελέσματα του ταξιδιού μετά το ταξίδι και τις καθιερωμένες δηλώσεις και μετά να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζουμε πάντως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς παραμένει προσδεμένος στο «άρμα Μέρκελ», το οποίο προκαλεί καταστροφική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη κι ότι η διοίκηση Ομπάμα, ανησυχώντας για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, επιμένει και πιέζει για αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Κάθε φορά που ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στο εξωτερικό -είτε αυτό είναι το Κατάρ, η Κίνα, τώρα οι Η.Π.Α- η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα καλλιεργεί μια προσδοκία, η οποία παίρνει πολλές φορές διαστάσεις μύθου, ότι δήθεν ο πρωθυπουργός θα φέρει επενδύσεις και ότι λύνει τα προβλήματα ο ίδιος προσωπικά. Ας κρατάμε μικρό καλάθι λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση.»

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την άποψη ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει μια περίοδος η οποία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

«Είναι αδύνατον αυτή η εύθραυστη και ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία να αντέξει να ψηφίσει τα νέα μέτρα που έρχονται με μαθηματική βεβαιότητα, λόγω της «μαύρης τρύπας» και του δημοσιονομικού κενού και λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να κάνει όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πανέτοιμος, προωθώντας τις προτεραιότητες που θέσαμε με το Συνέδριό μας. Πρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα του 30% και όχι του 4%, με εξωστρέφεια, μιλώντας την γλώσσα του λαού και παρουσιάζοντας το επεξεργασμένο και συγκεκριμένο εκλογικό-κυβερνητικό μας πρόγραμμα για όλους τους τομείς».