Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Η Πολιτική Προστασία σήμανε το SOS. Διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα του καλοκαιριού, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής.

Έπρεπε όμως να καούν η Βαρυμπόμπη και ο Μαραθώνας για να ακούσουν οι τοπικοί άρχοντες τις προειδοποιήσεις. Η πρόληψη πυρκαγιών στη χώρα παραμένει επιφανειακή: περιορίζεται στον καθαρισμό κάποιων οικοπέδων από ξερά χόρτα και σκουπίδια και στις καταγγελίες των δημάρχων για έλλειψη πόρων και συντονισμού.

Αττική, Εύβοια,  Πελοπόννησος στο «μάτι» του κυκλώνα

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις προειδοποιήσεις εξέδωσε μέσα σε 36 ώρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στην Κεντρική Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και -κυρίως - στην Αττική.

Λίγο μετά την πρώτη προειδοποίηση ο Μαραθώνας είχε μετατραπεί σε μια πύρινη κόλαση.

Μεσολάβησαν η δεύτερη και η τρίτη, για να παραδοθεί και η Βαρυμπόμπη στο έλεος των εμπρηστών.

Θα μπορούσαν να τα είχαν προλάβει;

Από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν από τον Απρίλιο εγκριθεί 37 εκατομμύρια ευρώ για την πυροπροστασία, κονδύλια που διανεμήθηκαν στους δήμους για να τα διαχειριστούν.

Όμως οι ΟΤΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, είναι ουραγοί στην απορροφητικότητα. Η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, οι αποχωρήσεις με σύνταξη υπαλλήλων που φοβήθηκαν τις επερχόμενες απολύσεις, έχουν αποσυντονίσει τους δήμους όλης της χώρας.

Στην Εύβοια, που πολλές φορές έχει υποστεί τις συνέπειες ανάλογης ολιγωρίας, οι δήμαρχοι πολλών περιοχών το έχουν ομολογήσει.

Η απορροφητικότητα στην Κύμη, την Ερέτρια και την Κάρυστο δεν ξεπερνά το 30%. Τα χρήματα λιμνάζουν στα ταμεία, όμως οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Μεταξύ των πιστωτών και όσοι αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων και  των οικοπέδων. Και παρά την αγωνιώδη επανάλειψη του SOS από την πολιτική προστασία, οι υπάλληλοι δεν έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

«Είμαστε σε ετοιμότητα όπως σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο», λέει στο newpost ο δήμαρχος της Χαλκίδας Αθανάσιος Ζεμπίλας. «Έχουμε ξαναζήσει μεγάλες φωτιές στο νησί, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό, έχουμε αυτήν την εμπειρία», λέει αφοπλιστικά και συνεχίζει: «Τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί δεν είναι πρόβλημα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει σε καθαρισμό χώρων με χρήματα από τις περσινές δημοπρασίες. Στον τομέα της πρόληψης κάναμε ό,τι έπρεπε να γίνει».

Τα χρήματα έχουν δοθεί, οι καθαρισμοί έχουν γίνει, όμως έχουν κι οι δήμαρχοι ευθύνη, λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης: «Ειδικά στην Αττική, κάθε χρόνο ξεσπούν πυρκαγιές στις ίδιες περιοχές. Σίγουρα αυτό σημαίνει πως αυτοί οι δήμοι είναι στόχος εμπρηστών, αλλά... ε, ας κάνουν κι οι αυτοδιοικήσεις κάτι για να το προλάβουν». Και ισχυρίζεται, ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση κηρύχτηκε με μια μέρα καθυστέρηση».

«Ναρκοπέδια» σκουπιδιών διάσπαρτα στην Eπικράτεια

Το απόγευμα της Τρίτης οι φωτεινές επιγραφές στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας (Κηφισίας, Συγγρού, Εθνική οδό κλπ) προειδοποιούσαν: «Μην πετάτε σκουπίδια στο διάζωμα. Αυξημένος Κίνδυνος Πυρκαγιάς». Είχε προηγηθεί η συνέντευξη τύπου του Νίκου Δένδια που προειδοποιούσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, τα παρτέρια στα διαζώματα ήταν γεμάτα με σκουπίδια και κανένας δημοτικός υπάλληλος δεν βρισκόταν εκεί να κάνει το αυτονόητο: έναν τελευταίο, πιο λεπτομερή καθαρισμό.

Κι αυτό είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

Τα σκουπίδια απειλούν όλη την επικράτεια, στην οποία υπάρχουν ως τέλειο... προσάναμμα περισσότερες από 396 ανεξέλεγκτες χωματερές, εκ των οποίων οι 78 λειτουργούν, ενώ οι 318έχουν κλείσει, ωστόσο δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ήδη από τον Απρίλιο με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν προειδοποιούσε για την κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λίγες ημέρες μετά άρχισε επίσημα η αντιπυρική περίοδος που βρήκε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση.