Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της Washington Post και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας, έγινε σε βάθος κουβέντα και οι επιτελείς της Washington Post έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Θα ακολουθήσει ταξίδι - αστραπή στη Νέα Υόρκη όπου ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.

Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Την Πέμπτη η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται και πάλι στην Ουάσινγκτον για την συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ενώ θα έχει προηγηθεί το γεύμα εργασίας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον , τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς, αλλά και ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ και η οποία εκφράστηκε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.