Την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα εκφράσει ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg. Όπως επισημαίνεται ψηλά στην ατζέντα εκτός από την οικονομία είναι το κυπριακό, το εμπόριο και η πάταξη της τρομοκρατίας

Το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει πως η συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά προηγείται των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί μια τρίτη θητεία με την υπόσχεση πως η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε η χώρα να λαμβάνει τη βοήθεια. 

«Η σημερινή συνάντηση ακολουθεί και την έκθεση του ΔΝΤ στις 31 Ιουλίου σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα που βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη ώστε να πετύχει τους στόχους της», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι οπτικής και ουσιαστικής τεχνικής», δήλωσε για τη σημερινή συνάντηση ο Ντάγκλας Ρέντικερ, ακόλουθος της επίσκεψης στο Ινστιτούτο Πέτερσον για τη Διεθνή Οκονομία στην Ουάσινγκτον.

«Ομπάμα και Σαμαράς δεν θα υπεισέλθουν πιθανώς σε τεχνικά θέματα χρηματοδότησης, όσο στο να προωθήσουν το μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ρέντικερ, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ από το 2010 έως το 2012.

Το μήνυμα αυτό έρχεται και σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία τονίζεται. «Είτε οι πολιτικοί ηγέτες και οι νομοθέτες το γνωρίζουν, είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής γύρω από την ευρωζώνη έχει κατά κάποιο τρόπο παγώσει, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών», συνέχισε ο Ρέντικερ.

«Το ΔΝΤ ήταν πάντα προσεκτικό στη γλώσσα του. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους όρους και αν υπάρχει μία τρύπα που μεγαλώνει, από τους Ευρωπαίους αναμένεται και η κάλυψή της», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Λόρα Λούκας, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ομπάμα, ανέφερε με τη σειρά της ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφράσει την στήριξή του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά.

«Οι ΗΠΑ έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική υγεία της Ευρώπης και στην Ελλάδα, έτσι θα μιλήσουμε για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει την επιστροφή της στην ανάπτυξη», σημείωσε η Λούκας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίσκεψη θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας.