Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για την παραχώρηση βίζας σε νέους από 18 έως 30 χρόνων και την ανταλλαγή τους για διακοπές και εργασία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, σε συνέντευξη στην καθημερινή ελληνική εκπομπή της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αυστραλίας SBS.

Ειδικότερα, ο κ. Γεροντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων:

Πριν από λίγες μέρες που συνάντησα στο γραφείο μου την πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Της είπα ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ανεξάρτητα αν η ελληνική πλευρά ήθελε κάτι παραπάνω από αυτήν τη συμφωνία, αρκεί η πλευρά της Αυστραλίας να μας τη φέρει και θα μπουν άμεσα οι υπογραφές. Αν και δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό, μια και αφορά περίπου 500 άτομα, νομίζω ότι ακόμα και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να υπογράψουμε και να προχωρήσει, παρ' ότι, όπως τόνισα, θέλαμε κάτι άλλο από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Όμως δεν έχει σημασία. Μόλις η πλευρά της Αυστραλίας μάς την επιδώσει, θα υπογραφεί αμέσως από εμάς».

Αναφερόμενος στο «νέο» Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο κ. Γεροντόπουλος παρατήρησε πως «δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και σημείωσε:

«Ο κ. Τσιάρας και ο κ. Αβραμόπουλος, είχαν δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο πάνω στο οποίο έγινε διαβούλευση και μετείχαν ελάχιστοι Έλληνες. Μερικές δεκάδες ομογενείς μόνο και ομογενειακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, στους δυο μήνες που ήταν αναρτημένο το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρω γιατί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον; Σκοπεύω να συναντηθώ άμεσα με την επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για το θέμα αυτό, μόλις εκλεγεί ο νέος της πρόεδρος, μιας και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που ήταν ο προηγούμενος, έχει γίνει τώρα υπουργός. Στόχος είναι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες.

Το ΣΑΕ όταν δημιουργήθηκε, πριν από αρκετά χρόνια, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έχουν όμως περάσει πλέον πάνω από 30 χρόνια και άλλαξαν οι συνθήκες παντού. Θα πρέπει λοιπόν ως θεσμό να τον εκσυγχρονίσουμε. Με βλέπετε να είμαι πολύ σκεπτικός, γιατί η ανταπόκριση που έχουμε από τους απόδημους δεν είναι αυτή που περίμενα. Γι' αυτό τονίζω ότι είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε τη δημιουργία του καινούργιου ΣΑΕ, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση, ώστε να ψηφίζουν και να μετέχουν στις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες».

Τέλος για το θέμα της ψήφου των ομογενών ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Είμαι σαφώς υπέρ της ψήφου των ομογενών μας. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε έτσι τα πράγματα, ώστε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τους για να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Να σας αναφέρω για παράδειγμα, ότι στη Γερμανία έχουμε πάνω από 400.000 Έλληνες και στις ευρωεκλογές όπου μπορούν να πάνε στο προξενείο και να ψηφίσουν, μετείχαν μόνο 25.000 συμπατριώτες μας. Σε όλη την Ευρώπη, όπου οι Έλληνες είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο, ψηφίζουν μόνο 40.000. Μιλάμε λοιπόν για πενιχρότατη συμμετοχή. Η ξεκάθαρη θέση μου είναι ότι πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται. Οφείλουμε όμως, παράλληλα, εμείς ως μητροπολιτικό κέντρο και κυβέρνηση, να πείσουμε τους απόδημους Έλληνες να μετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Να μην έχουν απλά τυπικά το δικαίωμα της ψήφου, αλλά να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή και να επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας».