Έχοντας λάβει τα πρώτα θετικά μηνύματα από τα στελέχη των μεγαλύτερων επενδυτικών funds ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα περάσει στις 21.55 (ώρα Ελλάδος) το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και ολόκληρο το επιτελείο του, μια συνάντηση που θα κρατήσει 55 λεπτά. 

Χθες ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με 20 ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως.

Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ και οι επικεφαλής τους συζήτησαν με τον πρωθυπουργό κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές, που διανοίγονται, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρείες, που προσκλήθηκαν, είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας.

Κέρι - Ομπάμα θα επιβεβαιώσουν τη δύναμη της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει ακόμη μία σημαντική επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα στην εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή κι ενώ Τουρκία και Μέση Ανατολή (Συρία και Αίγυπτος) διανύουν περίοδο σοβαρών αναταραχών. 

Η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέννιφερ Ψάκι σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους είπε πως «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, εδώ στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζει την δύναμη της σχέσης των δύο χωρών». 

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς η κυβέρνησή της εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της», τόνισε η Ψάκι. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρεθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή συνεργασία.

Η ανάπτυξη και η ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου έχοντας στις βαλίτσες του «αποδείξεις» ότι το μεγάλο ζητούμενο η οικονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί. Με το δεδομένο αυτό στη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Μπαράκ Ομπάμα ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και πως αυτή θα επιτευχθεί και με τη στήριξη των ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομική πολιτική έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις πολιτικές λιτότητας του Βερολίνου και η Ελλάδα αναζητά τώρα τον σύμμαχο της για την οριστική έξοδο από την κρίση. 

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται και τα ενεργειακά και οι ενδεχόμενες συνεργασίες των δύο χωρών στον τομέα αυτό αλλά και το κυπριακό για το οποίο κυοφορείται η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν αλλά και το Σκοπιανό για το οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεση λύση.