Το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων που διαπιστώθηκε μέσα από συστηματική ανάλυση του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» σε συγκεκριμένες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, σε κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, το πρώτο 8ήμερο του Αυγούστου προβλημάτισε το υπουγρείο Εργασίας.

Με εντολή του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση κλιμάκιο από το  Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία θα διενεργήσουν έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Συγκεκριμένα, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση- καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα). 

Επίσης, στο νησί της Καλύμνου, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από τις 1-7-2013 μέχρι 8-8-2013 κάτι που, εξαρχής, δεν θεωρείται συμβατό αφενός με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης «οι στοχευμένοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν κατά την διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου».