Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Επιχείρηση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους κατοίκους των ακριτικών νησιών του Αιγαίου ξεκινάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ παράλληλα δέχτηκε να καλύψει τις όποιες ανάγκες παρουσιάσει το ΕΣΥ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τότε δηλαδή που θα κλείσουν έξι δημόσια νοσοκομεία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση στο Πεντάγωνο είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας και να εξασφαλιστεί η διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να συσταθεί μία διακλαδική ομάδα ιατρών που θα μεταφέρεται με πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού στα ακριτικά νησιά προκειμένου να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εκεί κατοίκους.

Τα νησιά που θα επισκεφτούν οι στρατιωτικοί ιατροί θα είναι ο Άγιος Ευστράτιος και τα Ψαρά τον Αύγουστο ενώ το Σεπτέμβριο θα βρεθούν στην  Κάρπαθο, στο Καστελόριζο, στην Κάσο, στους Λειψούς στην Αστυπάλαια και το σύμπλεγμα Φούρνοι.

Επίσης αποφασίστηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα στρατιωτικά νοσοκομεία να καλύψουν τις όποιες ανάγκες και κενά παρουσιάσει το ΕΣΥ εξαιτίας του κλεισίματος έξι δημόσιων νοσοκομείων που κάλυπταν ανάγκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό μέχρι το ΕΣΥ να βρει τους ρυθμός του και να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα μετά την απώλεια των έξι μονάδων του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, επεσήμανε ότι παρά την κρίση που βιώνει η χώρα μας η Υγεία αποτελεί για την κυβέρνηση κοινωνικό αγαθό και δίδεται προτεραιότητα και ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ερώτηση του newpost αν υπήρξε καμία εξέλιξη με τα συσσωρευμένα χρέη των δημόσιων ταμείων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι εξετάστηκε το θέμα αυτό κατά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και ρυθμίστηκε το θέμα αυτό.

Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε, μεταξύ άλλων: 

«Η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και βέβαια εθνική προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, κάτω από τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που καλούμεθα όλοι να ασκήσουμε την αποστολή μας. Και μας αφορά όλους.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας, της μέριμνας για όλους τους κατοίκους των Μικρονήσων του Ανατολικού Αιγαίου, έχει δημιουργήσει μια διακλαδική ομάδα υγειονομικού προσωπικού, που αποτελείται από τρεις έως τέσσερις εξειδικευμένους ιατρούς με τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό η οποία επισκέπτεται τις ακριτικές νήσους με τις ανεπτυγμένες ναυτικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού».

Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, λέγοντας πως «θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει, θα φέρει αποτελέσματα και το κυριότερο θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις ακριτικές περιοχές της χώρας, προσφέροντας στο κοινωνικό έργο, που όπως επεσήμανα είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό Εθνικής Αμύνης για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στην υγεία των Ελλήνων πολιτών, τόσο με τη βοήθεια στις αεροδιακομιδές, όσο και γενικά με την παροχή κάθε υποστηρίξεως, όταν υπάρχουν σχετικά αιτήματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία του δικού μας σκοπού», και συμπλήρωσε:

«Εμείς ως υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, φτιάχνουμε ένα πλήρες σχέδιο, ώστε να λειτουργήσουν οι εφημερίες αυτές τις 15 μέρες κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην υπάρχει η παραμικρή ανησυχία στους πολίτες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

«Στο πλαίσιο αυτό η βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι καθοριστική και τους ευχαριστούμε για αυτό», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.