Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τα γραφεία της αμερικανικής εφημερίδας Washington Postόπου συναντήθηκε με την εκδοτική ομάδα. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η χώρα μπορεί να παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο ως προπύργιο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα νεά ενεργειακά κοιτάσματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και με τη συμφωνία για των αγωγό ΤΑΡ «ο Σαμαράς οραματίζεται τη χώρα του ως πάροχο της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως ο κ. Σαμαράς αστειεύτηκε μάλιστα λέγοντας: «Αν είχα έρθει εδώ ένα χρόνο πριν θα βλέπατε μια ασταθή Ελλάδα σε ένα σταθερό περιβάλλον. Τώρα είμαστε καλά συγκριτικά με το περιβάλλον μας». 

Η Washington Post επισημαίνει πως ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Μπαράκ Ομπάμα και στήριξη στις προσπάθειες να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει το άρθρο ο κ. Σαμαράς δεν «δίστασε» να περιγράψει την σκληρή οικονομική κατάσταση της χώρας που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, «παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929», όπως ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε. 

«Βαδίζουμε σε μια λεπτή γραμμή. Πρέπει να δούμε απτές αποδείξεις φωτός στην άκρη του τούνελ», είπε ο κ. Σαμαράς στην εκδοτική ομάδα της Washington Post

O κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα «πραγματικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας: την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων από τα αριστερά και τα δεξιά αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας» και αναρωτήθηκε: « Μπορεί κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας χωρίς αναταραχές;». 

Σχετικά με την κυβερνητική συμμαχία ο κ. Σαμαράς είπε πως «η κυβέρνηση τώρα είναι πιο δυνατή και με μεγαλύτερη συνοχή»,αναφερόμενος και στις πρόσφατες «δύσκολες » ψηφοφορίες στη Βουλή για την διοικητική μεταρρύθμιση

«Παρά τις εξοντωτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υπάρχει αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Φέτος η χώρα περιμένει τουρισμό ρεκόρ που μπορεί να φτάσει τα 19 εκατομμύρια», πρόσθεσε. 

«Με δεδομένες τις μόνιμες ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και περί πολιτικής αστάθειας πριν από τις προηγούμενες εκλογές αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα» γράφει η Washington Post.

«Ήδη, καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται "κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως είπε ο ίδιος» σημειώνει η εφημερίδα.

«Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο κ. Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου».

T.A.