«Πήραμε τη στήριξη που περιμέναμε από την Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο MEGA τονίζοντας ότι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά της λιτότητας ήταν σημαντική για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται.

«Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζωνη τα βασικά της προβλήματα πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος Oμπάμα δε θα έπαιρνε το ρίσκο μιας θετικής δήλωσης αν δεν πήγαινε καλά η ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε επιπλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλύτερος από το 2013 και ότι η ύφεση φέτος θα είναι κάτω από 5%.  

«Υπάρχει φως στο τούνελ», είπε χαρακτηριστικά o κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Η μείωση του χρέους προβλέπεται εφόσον έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων»

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. 

«Υπολογίζουμε ότι γύρω στα 20 δισ. ευρώ ή ακόμα και παραπάνω βρίσκονται σε μαξιλάρια, σε στρώματα και σε διάφορες κρυψώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως παρά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σίγουρος ότι το 2013 θα είναι τελευταία χρονιά για το χαράτσι της ΔΕΗ. «Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα ότι ο ενιαίος φόρος θα εισπραχθεί όπως και το χαράτσι», τόνισε.

Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής είπε πως είναι ένα μέτρο για να «καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό» προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015-2016 θα είναι 4 δισ ενώ για τις τις αποδείξεις ο κ. Στουρνάρας είπε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, είπε ότι αυτό το θέμα είναι δευτερευούσης σημασίας: «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δε ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια».

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, είπε  ότι «οι 15.000  αποχωρήσεις δεν γίνονται για δημοσιονομικά οφέλη. Συνδέονται με τη βελτίωση των υποδομών. 

Μελετάται η άρση των πλειστηριασμών

Για την άρση των πλειστηριασμών είπε ότι το θέμα μελετάται με «μεγάλη ευαισθησία».

«Άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο».

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης 

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης απέκλεισε μείωσή του αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδεχόμενος ότι πέρυσι σε μεγάλο ποσοστό δεν εισπράχθηκε.

«Ίσως τα κριτήρια δεν ήταν σωστά, για αυτό και αρχίζουμε να το κοιταμε», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Πάντως, ουσιαστικά απέκλεισε μείωση του ΕΦΚ, παρά το «παράθυρο» που άνοιξε χθες με σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης.

Η κυβέρνηση είναι πιο δυνατή από πριν

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για τη δήλωσή του περί κουρασμένων βουλευτών στο Reuters όπου ξεκαθάρισε πως η συνέντευξή του απευθυνόταν σε ακροατήριο του εξωτερικού και πρόσθεσε «αν κάποιοι έσπευσαν να δουν φαντάσματα λυπάμαι» ενώ τόνισε με νόημα πως «οι δηλώσεις μου έγιναν δύο μέρες πριν από την έκθεση του ΔΝΤ και όποιος κατάλαβε κατάλαβε» επισημαίνοντας πως η «ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα επώδυνα μέτρα». 

Μιλώντας για τη συνοχή της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι πολύ δυνατή και ότι η κυβέρνηση κινείται με ταχύτερους ρυθμούς».

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας.