Το σημαντικότερο κομμάτι της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε χθες με τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και τις προσπάθειές της δια στόματος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει και το μήνυμα στο Βερολίνο εμμένοντας στις συνταγές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 

Ο Πρωθυπουργός έχοντας θέσει τις βάσεις για ακόμη πιο δυνατές ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για μια σειρά από σημαντικές επαφές. 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στην έδρα του ΟΗΕ όπου θα συναντηθεί με τον  γενικό γραμματέα του, Μπαν Κι Μουν με το Κυπριακό και την ονομασία των Σκοπίων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. 

Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για το Κυπριακό ζήτημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και ενδεικτικό είναι πως χθες μετά το τέλος της συνάντησης του στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. 

Την ίδια ώρα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συζητήθεί και το θέμα των Σκοπίων καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεσα λύση στο πρόβλημα που θα ανοίξει το δρόμο της γειτονικής χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη και με τον δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα γραφεία των New York Times και θα ενημερώσει το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας.

Ο πρωθυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, ενώ θα επισκεφθεί το Ground Zero και το σημείο ανέγερσης του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου και θα έχει γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.

Ενέργεια και επενδύσεις στις προτεραιότητες Ομπάμα - Σαμαρά

Η χθεσινή συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και στο τραπέζι έπεσε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία και το χρέος, έως και τα ενεργειακά, με τον πρωθυπουργό να παραθέτει στοιχεία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και της ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της ανεργίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.

Συζήτηση έγινε και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με τον Έλληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί όπως σημείωσε η Ελλάδα θα έβγαινε τελικά χαμένη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε πρώτο πλάνο τα ενεργειακά Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα ενεργειακά ζητήματα, με τον κ. Σαμαρά να βάζει στο τραπέζι νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Κουβέντα έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.