Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Επιστροφή στα προβλήματα που απειλούν να συντηρήσουν ένα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση παρά την επικοινωνιακή ανάσα από το Λευκό Οίκο.

Η ψυχολογία είναι καλή, το ηθικό ανεβασμένο και τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο πήγανε καλά, όπως μεταδίδουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές και πλέον όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες τους θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές στην Πύλο και στο Ναύπλιο, αλά μετά την μικρή θερινή ανάπαυλα, θα βρει μπροστά του τα ίδια προβλήματα.

Και ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του αντιλαμβάνεται ότι παρά το γεγονός πως το ταξίδι στις ΗΠΑ κρίνεται πετυχημένο, δεν επαρκεί για να ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί που καταγράφονται στο κοινωνικό πεδίο. Όλα λοιπόν από φθινόπωρο είναι ανοικτά, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ακόμα και ο ορίζοντας των δέκα μηνών έως τις ευρωεκλογές του 2014 δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος, αφού όλα μπορεί να ανατραπούν.

Και αυτό, διότι υπάρχουν εισηγήσεις στο γραφείο του Αντ. Σαμαρά για εκλογικό αιφνιδιασμό, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά επιμένουν, «έχουμε πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, μπορούμε να τη διατηρήσουμε».

Υπάρχουν όμως οι πιο ψύχραιμοι υπουργοί που διαπιστώνουν ότι απλώς εξασφαλίστηκε ανέλπιστα μια νέα «περίοδος χάριτος». Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, αν και πολλοί διαισθάνονται ότι δεν θα κρατήσει πολύ. Η πίεση από την κοινωνία είναι μεγάλη και όλα μπορεί να ανατραπούν προς το χειρότερο.

«Δεν επιτρέπει η τρόικα πλειοδοσίες και καλοπιάσματα» είναι η πάγια άποψη, όμως υπάρχει και ο ισχυρός αντίλογος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παραμένουν σιωπηλά.

«Δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται». Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένα προβλήματα και πρέπει να βρει συγκεκριμένες λύσεις για να εμπεδώσει το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώθηκε με την επίσκεψη στις ΗΠΑ, που όμως δεν αρκεί για να εξαφανίσει τα προβλήματα. «Εχουμε να περάσουμε πολλά παλούκια» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγων.

Η οικονομική στενότητα δοκιμάζει τις σχέσεις της ΝΔ όχι μόνο με ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού αλλά και με επί μέρους κοινωνικές ομάδες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Οι πρώτες δύο αναμετρήσεις είναι ήδη υπό εξέλιξη και το φθινόπωρο προμηνύεται ιδιαίτερα θερμό.