Έφτασε η μεγάλη στιγμή για την τουρκική αμυντική βιομηχανία καθώς δόθηκε η σχετική άδεια να ξεκινήσουν σε λίγες οι δοκιμαστικές πτήσεις για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος «Χιούρκους» (HÜRKUŞ) που είναι φτιαγμένο από τα χέρια τους.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το «Χιούρκους» («εθνικό αεροσκάφος») κατασκευάζεται από την εγχώρια βιομηχανία και θα χρησιμοποιείται από τους Τούρκους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση.

Θα αντικαταστήσει το T-38 που έως τώρα χρησιμοποιούσε η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας αλλά το αγόραζε από το εξωτερικό.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι πτητικές δοκιμές του «Χιούρκους» ήταν να ξεκινήσουν τον περασμένο Απρίλιο, στη συνέχεια μετατέθηκαν για τον Ιούνιο, τώρα λένε για τα μέσα Αυγούστου χωρίς να αποκλείεται να γίνουν και τον Σεπτέμβριο.

Το πρωτότυπο «Χιούρκους» που ανέπτυξε η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία Α.Ε. (TUSAŞ) θα φέρει προδιαγραφές πολιτικής χρήσης. Θα μπορεί να εκτελεί πτήση μέρα και νύχτα, είναι διθέσιο και διαθέτει αναλογικό και ψηφιακό πιλοτήριο.

Η τελευταία και πιο ανεπτυγμένη έκδοση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού θα φέρει και όπλα στο μέλλον.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης «HÜRKUŞ» ξεκίνησε το Μάρτιο του 2006, ενω το πρώτο μοντέλο παρουσιασε ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική αεροδιαστημική εταιρεία TUSAS πέρυσι τον Ιούνιο.

Γ.Κοκ.