Σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας μίλησε σήμερα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τους να έρθουν επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν έτσι να αλλάξει η ψυχολογία. Με την συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ολοκληρώνονται οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προηγήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους ομογενείς, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές», ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Το δίλημμα, πρόσθεσε ήταν ανάμεσα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που όπως είπε ο κ. Σαμαράς, επιθυμεί η αντιπολίτευση.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε συνάντηση νωρίτερα σε θερμό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη σε αυτόν το χώρο όπου, όπως είπε, «έχω έρθει πολλές φορές από τότε που ήμουν φοιτητής και μετά για πάρα πολλά χρόνια».

«Μας δίνετε κουράγιο, δύναμη», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο και ανέφερε πως η πνευματική τροφή που λαμβάνει κάποιος εδώ είναι πολυσήμαντη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σοφό ιεράρχη τον Αρχιεπίσκοπο και του είπε ότι με το έργο του αποδεικνύει την αγάπη του στον ελληνισμό και τις αξίες και δυνατότητες που έχει.

«Γι’ αυτό το λόγο θέλω να σας συγχαρώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού γιατί ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ένας δυναμικός ιεράρχης, ο οποίος πρωτοστατεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στο καλό του τόπου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που κάνατε να με δεχτείτε σήμερα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «έκανε πολύ μεγάλο έργο» στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Κάνει έναν πολύ μεγάλο, πολύπλευρο αγώνα και έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος επιβράβευσε τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το χώρο του Ground Zero στη Νέα Υόρκη όπου εκτελούνται και τα έργα ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του Port Authority Police Department, Λούις Κουμούτσος.

Μπαράζ επαφών στη Νέα Υόρκη

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα για μία ώρα με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Αυλαία με τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν

Ο κ. Σαμαράς θα ολοκληρώσει τις επαφές του στις ΗΠΑ με συνάντηση που θα έχει αργά το βράδυ της Παρασκευής με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με με το Κυπριακό και την ονομασία των Σκοπίων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.