Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Όσο και αν αισθάνεται ισχυρός ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος  μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μπουγιούκανιτ  για τις καταδικαστικές αποφάσεις πρώην ανώτατων στρατιωτικών ηγετών που εμπλέκονταν στην υπόθεση Εργκενεκόν. Το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας «βράζει» από τις φυλακίσεις τόσων δικών του ανθρώπων  και  είναι σίγουρο ότι σκέφτεται να αντιδράσει.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μπουγιούκανιτ και γνωστός με τον χαρακτηρισμό «αλεπού» μπορεί να βγήκε αλώβητος αλλά δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του ιδίου αλλά και των ομοϊδεατών του για τις εξελίξεις που υπήρξαν.
 
Μιλώντας στον επικεφαλή της εφημερίδας Milliyet κ. Φικρέτ Μπιλά,  είπε ότι με τον στρατηγό ε.α. Ιλκέρ Μπαζμπούγ,  πρώην αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που καταδικάσθηκε σε ισόβια, είχε συνεργασία επί χρόνια και δήλωσε : «Αφήστε την ποινή, εγώ δεν μπορώ να χωνέψω και τις κατηγορίες. Είναι πολύ βαριά κατηγορία το να χαρακτηρίζεται έναν Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τρομοκράτη».

Ο κ. Μπουγιούκανιτ επεσήμανε ακόμα πως η ποινή αυτή ποτέ δεν θα βρει θέση στις συνειδήσεις και τόνισε: «Ο στρατηγός Μπαζμπούγ ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένος και ήταν ένας αξιόλογος στρατιωτικός. Βεβαίως και τον γνωρίζω καλά. Αυτές τις κατηγορίες δεν μπορώ να τις δεχτώ με τίποτα».

Επίσης ο πρώην ανώτατος επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών του κάλεσε μέσα από τη φυλακή όπου βρίσκεται όλους τους «συντρόφους του» να αντισταθούν στα όσα συμβαίνουν καθώς θεωρεί πως τα τεκταινόμενα ευτελίζουν το θεσμό του Στρατού στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα με  επιστολή του στην εφημερίδα Hurriyet, αναφέρει:

«Περιμέναμε να ακούσουμε τα ονόματά μας λες κι ο δικαστής κλήρωνε τα ονόματα από σακουλάκι. Ακόμη κι αν κάποιος πάει για κρεμάλα, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει με ευπρέπεια, με κανόνες και σεβασμό προς τον άνθρωπο;

Η απόφαση αυτή άνευ συζήτησης ανακηρύσσει την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και κατά συνέπεια το ίδιο το στράτευμα ως παράνομη ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση".

Όσο για τον διάδοχό του, που τον θεωρεί άνθρωπο του Ερντογάν, τον κατηγόρησε για την εκκωφαντική σιωπή του.

Σίγουρα ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δίνει την κρισιμότερη μάχη στην πολιτική του πορεία. Αν καταφέρει και επιβιώσει μετά τον εγκλεισμό στη φυλακή τόσων πρώην ανώτατων αξιωματικών θα βγει ενδυναμωμένος. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρει όμως καθώς εκτιμάται ,από αναλυτές, ότι ενδέχεται να δρομολογηθούν στο παρασκήνιο κάποιες ενέργειες που θα έχουν στόχο την αποδόμηση του Ταγίπ Ερντογάν.